AKTUELNO

Jedino što je izvesno to je da na ulicama glavnog grada Venecuele Karakasa danas vlada haotična situacija, nakon što je samoproglašeni lider Huan Gvaido pozvao na puč.

50 POVREĐENIH

Direktorka zdravstvenog centra u Karakasu izjavila je večeras da je u tu ustanovu primljeno 50 pacijenata povređenih tokom uličnih sukoba.

Ona je rekla da je 30 osoba primljenih u Mađa santi bolnicu povređeno gumenim mecima, da 16 ima prelome, tri osobe žalile su se na otežano disanje, a jedna je povređena metkom iz pištolja, prenosi AP.

Prema njenim rečima, u bolnici ima dovoljno materijala da se zbrinu povređeni, zahvaljujući pre svega donacijama Crvenog krsta.

SAD i Rusija pozivaju jedni druge da se ne mešaju u problem u Venecueli

Dok SAD pozivaju Rusiju da se ne meša u aktuelna dešavanja u Venecueli, Moskva upozorava SAD da bi mešanje Vašingtona u unutrašnja pitanja Venecuele moglo da izazove kolaps.

On je odbio da kaže da li će predsednik Donald Tramp stupiti u kontakt sa Vladimirom Putinom tim povodom, prenosi Tas s. Sa druge strane, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da mnogi politički akteri u Vašingtonu ne vide štetnost puta na koji, kako kaže guraju celu ovu priču u Venecueli.

-Ako Vašington nastavi sa pokušajima mešanja u unutrašnje stvari (Venecuele), to može da izazove kolaps situacije - rekla je ona.

Vozilo nacionalne garde gazilo demonstrante

-Mogu da kažem: stavili smo Rusiji do znanja... da se sa najvećom ozbiljnošću u odnosimo prema akcijama koje je preduzela u Venecueli. Očekujemo da se Rusi neće mešati u ono što se dešava u Venecueli - a naročito sada, kada su u pitanju životi civila - rekao je Bolton.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi kako oklopno vozilo nacionalne garde Venecuele ide direktno ka grupi demonstranata i gazi preko njih.

Dok jedan deo medija to naziva pokušajem vojnog udara, drugi govore o pobuni. Samoproglašeni predsednik Gvaido je saopštio putem Tvitera da "nema nazad" i da "Maduro mora pasti", dok je Maduro istakao da je vojno rukovodstvo verno vlastima.

Foto: Tanjug

Kako Rojters navodi, neki svedoci su izjavili da desetine uglavnom mladih naoružanih muškaraca u vojnim uniformama prate Gvaida i da su razmenili vatru sa vojnicima Madura.

Agencija međutim, prenosi da ne izgleda kao da je opozicija pokušala da silom preuzme vlast. Na društvenim mrežama pojavio se uznemirujući snimak na kojem se vidi kako oklopno vozilo prelazi preko demonstranta.

Foto: Tanjug

CNN:Ranjen vojni pukovnik, Gvaido van Karakasa?

Vojni pukovnik upucan je danas tokom sukoba sa demonstrantima, izjavio je ministar odbrane Vladimir Padrino. On je to napisao na Tviteru, navodeći da je do ranjavanja došlo tokom sukoba na jednom putu, prenosi CNN.

-U ovom trenutku ulazi u operacionu salu. Smatram da su vođe opozicije odgovorne - napisao je Padrino.

Erdogan osudio pokušaj puča u Venecueli

Gvaido je sve ovo nazvao konačnom fazom svrgavanja Madura uz poruku "prekinućemo njegovu uzurpaciju" i uz ocenu da su nacionalne oružane snage donele pravu odluku te da računa i na podršku naroda Venecuele. Na drugoj strani, Maduro i njegovi ministri izjavljuju da je vojska lojalna šefu države, da štiti ustav i građane i da je u današnjim neredima učestvovao na strani Gvaida samo jedan mali deo vojnika.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa demantovao je navode da je u toku pokušaj vojnog puča i optužio Gvaida da radi po nalogu Vašingtona. Nikolas Maduro oglaso se porukom da su svi vojni zapovednici odani vladi i da su ga u razgovoru uverili da su potpuno lojalni ustavu i domovini.

Foto: Tanjug

A ministar odbrane Vladimir Padrini poručio je da su svi koji su stali na stranu Gvaida, kukavice i izdajnici. Ruska novinska agencija Tass potvrdila je da je predsednik Putin imao konsultacije sa svojim savetom za nacionalnu bezbednost o situaciji u Venecueli.

Oglasio se Tramp

Američki predsednik Donald Tramp kazao je na Tviteru da pažljivo prati situaciju u Venecueli i da podržava narod i njihovu slobodu. Gvaido je lider opoziciji koji je na čelu parlamenta i proglasio se privremenim predsednikom, dok je poslednjh nedelja mnogo putovao po zemlji u pokušaju da izvrši pritisak na Madura da odstupi sa funkcije predsednika.

Kako prenosi Rojters radi se o grupi demonstranata koja je na vozilo bacala kamenice i udarala po njemu štapovima, a nakon što je opozicioni lider Huan Gvaido pozvao pripadnike vojske da mu se pridruže.

Foto: Printscreen YouTube/Guardian News

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido objavio je danas snimak iz vojne baze u blizini Karakasa u kojem je, okružen vojnicima u uniformama i u društvu jednog od opozicionih lidera Leopolda Lopeza, pozvao vojni ustanak. Ubrzo potom pojavile su se informacije da je vojska izašla na ulice, a portparol Madurove vlade potvrdio je da je puč u toku.

U međuvremenu na ulice Karakasa izašli su brojni stanovnici Venecuele, kako pristalice, tako i protivnici Nikolasa Madura. Kako se navodi, na nekoliko mesta došlo je do pucnjave i sukoba, prenose mediji.

Foto: Tanjug

U Venecueli privremeno je blokiran internet.

#Nikolas Maduro

#Venecuela

'