AKTUELNO

Među evakiusanima je i 200 učenika.

Hiljade žitelja jednog sela u Kambodži, među kojima ima i 200 učenika, biće evakuisano nakon što su u blizini osnovne škole pronađene dve američke bombe zaostale iz Vijetnamskog rata, saopštili su danas predstavnici deminerskog tima.

Smatra se da su pronađene bombe težine od 200 kilograma zaostale od američkih bombardera u februaru 1970. godine iz borbi protiv komunističkih snaga na jugoistočnoj granici Kambodže sa Vijetnamom, preneo je AFP.

Generalni direktor kambodžanskog Centra za deminiranje Heng Ratana rekao je da će stanovnici sela, među kojima i 200 učenika, morati da budu evakuisani pre nego što demineri počnu da rade svoj posao.

Moraćemo da evakuišemo učenike, jer bombe sadrže i eksplozivna i hemijska sredstva, rekao je Ratana za AFP. Ratana veruje da se u bombama nalazi "CS" gas koji je u doba konflikta u Vijetnamu korišćen u američkoj vojsci.

Procenjeno je da se pored ove dve bombe u provinciji Svaj Rieng nalaze još dve bombe, zaostale još iz doba Vijetnamskog rata.

Zbog neeksplodiranih bombi i minskih polja, od 1979. do danas život je izgubilo skoro 20.000 ljudi, a desetine hiljada su povređene i ostali trajni invalidi.

S.M.

#Bomba

#Evakuacija

#Kambodža

'