AKTUELNO

Rusima bi uskoro moglo da bude zabranjeno da unose u zemlju pršutu i sir, pišu danas moskovske Vedomosti.

Nacionalna asocijacija proizvodjača mesa predložila je da se fizičkim licima zabrani uvoz iz inostranstva mesnih i mlečnih proizvoda, kao i da je pojača kontrola ličnog prtljaga na granici, napisali su proizvodjači u pismu potpredsedniku ruske Vlade Alekseju Gordejevu, prenosi list. Njihov zahtev su podržali Ministarstvo poljoprivrede i ruska Fitosanitarna inspekcija (Rosseljhoznadzor).

U zahtevu su četiri velike mesne kompanije obrazložile da zajedno sa mesnim i mlečnim proizvodima, u Rusiju mogu da dospeju i opasni životinjski virusi.

Vlada Rusije je 7. avgusta 2014. uvela embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz niza zemalja, kao odgovor na sankcije koje su uvele ruskim kompanijama, činovnicima i biznismena zbog aneksije Krima. Tako je zabranjen uvoz hrane iz EU, SAD, Australije, Norveške, Kanade, Albanije, Lihenštajna, Islanda, Crne Gore i Ukrajine.

Zabranjen je uvoz mesnih i mlečnih proizvoda, ribe, povrća, voća i soli. Za ličnu upotrebu, do sada je dozvoljen uvoz do pet kilograma tih proizvoda.

#Rusija

#mleko

'