AKTUELNO

Predsednički izbori u Francuskoj će biti održani u aprilu i maju.

Francuski levičari, u prvom krugu unutrastranačkih izbora Socijalističke partije, biraju kandidata koji bi trebalo da bude dovoljno snažan da bi se suočio sa konzervativnim i nacionalističkim protivnicima na izborima za predsednika Francuske.

Bivši premijer Manuel Vals, koji naginje ka centru, predvodi današnju trku, ali se suočava sa žestokim napadima svojih levičarskih rivala koji ga povezuju sa nepopularnim potezima predsednika Fransoa Olanda.

Arno Montbur, bivši ministar ekonomije koji je napustio Olandovu vladu u jeku rasprave u vezi sa ekonomskom politikom, obećao je politiku u stilu "Francuska na prvom mestu" i namerava da zatraži od direktora da povećaju plate zaposlenima ako povećaju svoje.

Među levičarskim takmacima je i još jedan bivši ministar u francuskoj vladi, Benoa Amon, koji obećava da će legalizovati upotrebu marihuane i da će, kako prenosi AFP, siromašnim Francuzima i onima između 18 i 25 godina dati "univerzalni prihod" od 600 evra.

Među ostalim kandidatima su Vensan Pejon, Fransoa de Riži, Silvija Pinel i Žan-Lik Benamija, dok je Oland odbio da se kandiduje da za reizbor.

Dva kandidata koji dobiju najviše glasova u današnjem prvom krugu, suočiće se u drugom krugu 29. januara, a levičarskog pobednika potom čega znatno veći izazov, u trci za predsednika koja će biti održana takođe u dva kruga - 23. aprila i 7. maja.

S.M.

#Francuska

#Izbori

#predsednik

'