AKTUELNO

Oružane snage Sudana saopštile su danas da će uskoro izdati važno saopštenje povodom dešavanja u Hartumu i spekulacija koje su se pojavile u javnosti da je izvršen vojni puč u kojem je uhapšen predsednik te zemlje Omar el Bašir.

- Oružane snage će uskor izdati važno saopštenje - objavila je državna televizija, prenosi Rojters. Ta vest usledila je nakon višemesečnih protesta u toj zemlji.

Ispred ministarstva odbrane i na glavnim putevima i mostovima raspoređene su bezbednosne snage i vojnici, a televizija Al Arabija objavila je da je predsednik podneo ostavku i da je uhapšeno nekoliko ministara, ali za sada nema zvaničnog obaveštenja Ispred Ministarstva odbrane okupili su se građani koji uzvikuju "Pao je, pobedili smo".

Foto: Tanjug AP

Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije SAD su njega i njegovu vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije. Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

Foto: Tanjug AP

Poslednja kriza dogodila se u toj zemlji prošlog vikenda kada su građani počeli protest ispred Ministarstva odbrane gde je i Baširova rezidencija, a u sukobima koji su izbili pre dva dana između demonstranata i vojske ubijeno je 11 osoba.

#Sudan

#Vojni udar

'