AKTUELNO

Ekvador je inače povukao azil osnivaču “Vikiliksa”.

Britanska policija zvanično je saopštila da je osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž uhapšen. Ekvador je inače povukao azil osnivaču “Vikiliksa” , javljaju mediji. Metropoliten policija saopštila je da je Asanž odveden u pritvor, a da će se pred sudom pojaviti “što je pre moguće”.

Slike ekvadorskog ambasadora koji je pozvao britansku tajnu policiju da izvuče Asanža, hteo on to ili ne, koje su zaslužile nagradu za novinarstvo, ući će u istorijske knjige. Asanžovi kritičari možda likuju, ali ovo je mračni trenutak u istoriji slobode medija -  napisao je Snouden na svom tviter profilu.

Inače, Asanž je 2012. godine našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gde je bio optužen za seksualni napad. Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen Sjedinjenim Američkim Državama, gde je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Edvard Džozef Snouden je bivši je američki radnik Centralne obaveštajne agencije, koji je radio kao savetnik za Državnu bezbednosnu agenciju SAD.

Foto: Tanjug AP

Takođe, Snouden je izazvao veliku kontroverzu kada je u javnost izneo tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja, kao na primer, PRISM i Baundles informant i dokumente koji pokazuju da su SAD sprovodile hakerske napade u računare širom sveta, između ostalog i u toku sastanka G-20 u Londonu 2009. godine, u Hongkongu i Kini. Snouden je predao dokumente novinarima Gardijana i Vašington posta, u junu 2013.

Već šest godina Snouden ne mrda iz Moskve - jer se zemlje poput Nemačke plaše da ga prime i zamere se Americi koja je raspisala poternicu za njim.

#Hapšenje

'