AKTUELNO

Očekuje se da će biti najviše demonstranata do sada.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp danas će biti inaugurisan kao 45. američki predsednik. Inauguracioni maraton, kako ga opisuje AP, počeće jutarnjom posetom crkvi, a biće završen polaganjem zakletve u "poslednjem plesu večeri".

U Belu kuću Tramp će ući isto kao što je ušao u predsedničku trku - prkosan, sasvim siguran u svoju politiku i bez robovanja tradiciji, ocenjuje agencija.

Tokom deset nedelja otkako je na iznenađenje mnogih izabran za predsednika, Tramp je prekršio diplomatski protokol uspostavljan decenijama, testirao dugogodišnja etička pravila i nastavio sa ratobornim stilom odgovaranja na svaki naznačaj ličnog napada - na Tviteru ili uživo.

Više od 8.000 ljudi marširaće na paradi Pensilvanija avenijom, a organizatori žele da parada traje oko 90 minuta kako bi Tramp imao dovoljno vremena, jer kako kažu njegovi pomoćnici, planira da obavi i malo posla prvog dana stupanja na funkciju.

Za svaku inauguraciju ima i demonstranata koji protestuju protiv novog predsednika, a ove godine očekuje se da može doći i više od 200.000 ljudi.

Noć uoči inauguracije, na stotine demonstranata se sukobilo Vašingtonu sa simpatizerima Trampa. Demonstranti su se okupili ispred Nacionalnog Pres Kluba, gde se održavao bal Trampovih pristalica.

Demonstranti su glasno negodovali svaki put kada bi neko, u odelu, sakou ili haljini, ušao ili izašao sa bala.

Oni su gađali jednog čoveka koji je mahao zastavicom u podršci Trampu, i najurili ga do obližnjeg Varner Teatra.

Tamo su se zadesili voditelji Foks njuza, Šon Heniti i Heraldo Rivera, koji su čekali da uđu na drugi događaj. Heniti je na provokatore podigao pesnicu, dok je Rivera uz osmeh ušao u teatar, navodi AP.

I. P.

#Barak Obama

#Bela kuća

#Donald Tramp

'