AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp podizanjem zida na granici sa Mekikom ispunjava važno predizborno obećanje i istovremeno dobija jednu bitku na unutrašnjem planu, ali sagovornici Pinka sumnjaju da će na taj način adekvatno i trajno biti rešeno pitanje imigracija.

Diplomata Zoran Milivojević je podsetio da je podizanje zida na granici sa Meksikom veoma važno za Trampa jer mu je to jedno od obećanja u predizbornoj kampanji i sigurno jedan od elemenata na kojima je dobio izbore.

- Ne radi se o zidu nego o odnosu prema imigraciji – istakao je Milivojević i naglasio da su nelegalne migracije jedan od velikih problema sa kojima se, poput Evrope, suočava i Amerika.

On je ukazao da na Trampov rat sa Kongresom oko sredstva za izgradnju tog zida.

- To je postala jedna od prve, tri-četiri važne unutrašnje teme. Interesantno je što je Pentagon prvi izašao sa sredstvima i to govori da je Amerika u nekoj vrsti predizborne kampanje i da se zauzimaju pozicije – naveo je Milivojević.

On je ukazao da se iz ovoga vidi da američka vojska ima interes da bude u dobrim odnosima sa predsednikom.

Glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić smatra da su Trampu sada “razvezane ruke” da sa Rusijom vodi politiku kakvu on smatra da treba.

- Očigledno je da Tramp konačno počinje da dobija neke bitke na unutrašnjem planu, možda će ga do kraja mandata, Amerikanci i priznati za svog predsednika – navela je Milinčić.

Govoreći o izgradnji zida na granici sa Meksikom, ona je rekla da ne zna da su zidovi nekome nešto dobro doneli, prisetivši se Berlinskog zida na kome su ljudi ginuli, a na kraju je srušen.

- Naravno da problem Meksikanaca koji ilegalno prelaze postoji, ali on će postojati i dalje – navodi Milinčić koja samtra da podizanje zida nije rešenje.

Ona je izrazila bojazan da će Tramp postaviti zidove sa svih strana.

- Postavlja zidove i u odnosu sa Evropom, oni se ne vide, ali su tu… Sve je više zemalja koje su bile američki sateliti, a sada rešavaju da vode svoju politiku nezavisno od Amerike – dodala je ona.

Dugogodišnji dopisnik lista “Politika” iz SAD Milan Mišić je istakao da je izgradnja zida na granici sa Meksikom obećanje koje dato zato što je izuzetno dobro zvučalo.

- Na mitinzima reći:”Podićićemo zid i rešiti sve probleme” je tipična populistička formula – imamo komplikovan problem, a ja ću to lako da rešim – kaže Mišić.

Prema njegovim rečima, početak gradnje zida je rezultat proglašenog vanrednog stanja.

- To nije zid protiv Meksikanaca samo, jer se više njih vraća iz Amerike, nego što odlazi tamo. Taj zid je protiv migranata iz Latinske Amerike – zaključio je Mišić.

#Donald Tramp

'