AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je pre nekoliko dana u jednom televizijskom intervjuu na pitanje o Aja Sofiji koja je muzej, rekao da bi ona mogla da bude preimenovana u džamiju, a Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je sve to deo predizborne kampanje za lokalne izbore koji se održavaju 31. marta.

-Ovi izbori su samom Erdoganu veoma važni, jer kada pogledamo čitav politički proces koji se odvija od pokušaja vojnog puča 2016. godine, promene Ustava 2017, predsedničkih izbora prošle godine, njemu je jako važno da zatvori taj krug i dobije većinu u većim gradovima Turske poput Istanbula i Ankare - ocenio je Starović za Pink.

Starović kaže da izjavu Erdogana treba sagledati u potpunosti.

-On je rekao da smatra da nije korektno da se naplaćuju visoke cene ulaznica u Aja Sofiju gde se stvaraju velike gužve, kao i da je prekoputa Aja Sofije Plava džamija gde nema gužvi i eto zašto se ne bi taj status izjednačio - podsetio je Starović.

Foto: Tanjug

Kako je podsetio, u Istanbulu je održan završni miting, na kom je bilo 1,6 miliona ljudi, i naglasio da su mu izbori veoma važni izbori, kao i da uvek pred izbore dolazi do pojačane retorike.

Foto: TvPink Printscreen

-Ja ne verujem da će na kraju Aja Sofiju preimenovati u džamiju i mislim da bi time antagonizovao jedan deo planete - rekao je Starović.

Istoričar Saša Adamović se slaže sa Starovićem i kaže da je to sve na neki način deo predizborne kampanje, kao i da je Istanbul veoma važan za Erdogana, jer je on tu bio gradonačelnik.

Foto: TvPink Printscreen

- Nisam siguran da treba pridavati značaj toj izjavi i da će se to dogoditi i mislim da je rečeno u predizbornom razgovoru. Pitanje je da li će Erdogan rizikovati sada kada saradnja sa Rusijom ide u dobrom pravcu. Na taj način bi mogao naljutiti milione hrišćana i ne bi imao korist od toga - rekao je Adamović.

On je objasnio da su ovo prvi lokalni izbori nakon donošenja novog Ustava kojim je uveden predsednički sistem.

-Setite se koliko je u zapadnim zemljama bilo animoziteta prema toj vrsti Ustava govoreći da Erdogan na taj način postaje „turski sultan“ - podsetio je Adamović.

U principu, on je lider, napominje Adamović, koji je ozbiljan geoplolitički igrač, posle puča koji je uspeo da preživi, mi zapravo od 2016. imamo jednog novog Erdogana.

#Džamija

#Redžep Tajip Erdogan

'