AKTUELNO

Sukobi u sajber prostoru između anglosaksonskih zemalja, objedinjenih u takozvanoj tajnoj obaveštajnoj službi “Pet očiju”, i Kine sve su intenzivniji.

Zemlje okupljene u ovoj tajnoj službi – SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland pre nekoliko dana su na tajnom sastanku objavile tehnološki rat kineskim kompanijama.

Naime, jedna po jedna zemlja zabranjuju kupovinu opreme kompanija “Huavej” i ZTE i korišćenje kineskih tehnologija 5G. Njihova zabrinutost je, smatraju sagovornici Pinka, opravdana budući da je “Huavej” pretekao “Ajfon” i u kvantitetu i u kvalitetu.

- Kinezi su napravili intelektualni sistem krađe, ubacivali su svoje algoritme i softvere za vađenje podataka na globalnom nivou – navodi politički analitičar i publicista Tomislav Kresović i dodaje da “Huavej” nije samo potrošna roba, već sistem opšte kontrole.

Prema njegovim rečima, Kinezi drže oko 15 odsto mobilnih pametnih telefona, što pokazuje da nije u pitanju samo ekonomski interes već vladavina informacijama i ljudskim dušama.

Kresović navodi da je 21. vek počeo ranih devedesetih godina prošlog veka, sa pojavom mobilnih telefona, kompjuterskih sistema i mrežnog sistema vladavine i korišćenja informacija.

- “Ajfon” i “Huavej” su zapravo mreže ljudskih duša – naveo je on i dodao da na svetu postoji preko pet milijardi “Ajfon” uređaja, koliko i građana starijih od 14 godina.

Prof.dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost ukazuje na planetarno nadmetanje između anglosaksonskih zemalja i Kine koja želi da preuzme primat u korišćenju tehnoloških inovacija za kontrolu i vladanje svetom.

- Najveća dostignuća u naučno-tehnološkim inovacijama završavaju kod vojske. Vosjka je jedan od najvećih naručilaca – primećuje Kajtez.

On ističe da postoje džinovska sukobljavanja u sajber prostoru između Amerike, Kine i Rusije, i novih džinova - Indije, Brazila i Irana.

- Radi se o ratu koji nije prestajao, on samo dobija na intenzitetu. Sve veća sredstva se ulažu i sva pamet je upregnuta u to vojno i tehnološko nadmetanje – dodaje Kajtez.

#Huawei

#iPhone

'