AKTUELNO

U Parizu otkazan vatromet, u Moskvi će, takođe iz bezbednosnih razloga, prvi put biti zatvoren Crveni trg.

Prva prestonica koja je izmenila program za doček 2016. godine je Pariz, u kome je otkazan spektakularni vatromet, ali doček na Jelisejskim poljima ipak će biti organizovan uprkos vanrednoj situaciji.

U Moskvi će, takođe iz bezbednosnih razloga, prvi put biti zatvoren Crveni trg, tradicionalno mesto okupljanja stanovnika ruske prestonice i turista povodom dočeka nastupajuće godine. Dok Britanski mediji tvrde da je trg zatvoren zbog straha od terorizma, ruski mediji navode da će se u centru Moskve pored Kremlja snimati novogodišnji koncert, zbog čega će pristup imati samo određeni broj ljudi, sa propusnicama.

Ni u Briselu neće biti tradicionalnog novogodišnjeg vatrometa zbog pretnji ekstremističkim napadima, u skladu sa odlukom koju su gradske vlasti donele posle konsultacija sa vladom. Ovakva odluka doneta je nakon što je belgijska policija uhapsila dve osobe u različitim delovima zemlje u nedelju i ponedeljak, a obe osobe osumnjičene su da su planirale napad na Brisel tokom novogodišnje večeri.

Pojačane snage bezbednosti, sa 1.500 čuvara reda, planirane su za sutra i u Beču, čije vlasti, i pored upozorenja od mogućih terorističkih napada, nisu odustale od održavanja "Novogodišnje trase", najvećeg dočeka Nove godine pod vedrim nebom, mada nisu isključile mogućnost otkazivanja.

Istovremeno, međunarodna koalicija koju predvode SAD nastavlja udare na Islamsku državu u Iraku i Siriji, a ni Rusija ne popušta u svojim vazdušnim operacijama protim meta džihadističke organizacije na sirijskoj teritoriji.

S druge strane, Islamska država, u najnovijoj poruci saopštila je da ni udari Rusije, ni akcije koalicije na čelu sa Vašingtonom, nisu uspeli da je oslabe.

Autor: S. Antonić

'