AKTUELNO

Opozicioni lider Venecuele Huan Gvaido pozvao je međunarodnu zajednicu da razmotri "sve opcije" za resavanje krize u toj zemlji.

Vencuelanska vojska prethodno je vratila strane humanitarne konvoje sa granice Venecuele uz upotrebu suzavca, a na granici sa Brazilom nastradale su dve osobe.

Poslednji događaji "naterali su me da donesem odluku da formalno predložim međunarodnoj zajednici da moramo da imamo sve opcije otvorene da osiguramo slobodu naše zemlje, koja se bori i koja će se boriti", napisao je Gvaido na Tviteru.

Gvaido će se danas u Bogoti na marginama sastanka Grupe Lima koja okuplja regionalne lidere sastati sa američkim predsednikom Majkom Pensom koji će, kako se očekuje, objaviti konkretne korake, prenosi AP.

Američki senator Marko Rubio, uticajni glas o venecuelanskoj politici u Vašingtonu, izjavio je da je nasilje u subotu "otvorilo vrata različitim mogućim multilateralnim akcijama koje nisu stajale pre samo 24 sata".

Kasnije, on je objavio slike antiameričkih lidera uključujući i Panamskog Manuela Noriegu, Libijca Muamera Gadafija i rumunskog Nicolae Čeaušeskua na vrhuncu svoje moći i na kraju vladavine, čime je verovatno upozorio Madura kako može da prođe ukoliko se sukobi sa SAD.

#Venecuela

'