AKTUELNO

Francuska organizuje konferenciju u nastojanju da oživi palestinsko-izraelski mirovni proces.

Međunarodna konferencija o miru na Bliskom istoku na kojoj učestvuje više od 70 svetskih diplomata, ali bez predstavnika Izraela i Palestinaca, počela je u Parizu.

Francuski organizatori se nadaju da će konferencija poslati snažnu poruku izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu i novom američkom predsedniku Donaldu Trampu da veći deo sveta želi rešenje o dve države, Izraelu i Palestini, kako bi se rešio izraelsko-palestinski sukob.

- Rešenje o dve države je jedino moguće - rekao je šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero na otvaranju konferencije, dodavši da je to "potrebnije više nego do sada" u cilju rešavanja dugotrajnog sukoba.

Ero je ocenio da su "dve strane veoma udaljene" i da ih karakteriše nepoverenje, što je, kako je naveo, "posebno opasna situacija".

- Naša zajednička odgovornost je da Izraelce i Palestince vratimo za pregovarački sto. Znamo da je to teško, ali da li postoji alternativa? Ne, nema je - dodao je ministar spoljnih poslova Francuske.

On je još rekao da bi premeštanje ambasade SAD u Jerusalim, što je u predizbornoj kampanji najavljivao budući američki predsednik Donald Tramp, imalo "veoma ozbiljne posledice".

I. P.

#Benjamin Netanijahu

#Donald Tramp

#Izrael

#Palestina

#Pariz

'