AKTUELNO

Kina je zabeležila porast izvoza u januaru posle smanjenja krajem prošle godine u jeku trgovinskih tenzija sa Vašingtonom, dok uvoz beleži pad.

Izvoz u januaru je porastao za 9,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 217,6 milijardi dolara, i predstavlja poboljšanje u odnosu na pad izvoza od 3,5 odsto u decembru, pokazuju danas objavljeni carinski podaci.

Uvoz u januaru je pao 1,5 odsto na 174,4 milijardi dolara.

Kineski izvoz u SAD je pod pritiskom povećanja carina koje je najavio predsednik SAD Donald Tramp.

Američki i kineski pregovarači danas su počeli pregovore koji će odlučiti da li će Tramp dozvoliti da 2. marta stupi na snagu još jedno povećanje carina na 200 milijardi dolara kineske robe.

Slaba globalna potražnja je povećala pritisak na vladajuću komunističku partiju u Kini da reši svoj trgovinski spor sa Vašingtonom u vreme kada pokušava da zaustavi usporavanje ekonomske aktivnosti.

Vlada je upozorila kineske izvoznike da je globalno okruženje komplikovano i teško.

Kineski izvoz u SAD se kroz veći deo 2018. održao na istom nivou uprkos Trampovog povećanja carina, i izvoznici su žurili da ispune narudžbe, a onda je pao u decembru. Analitičari predvidaju da će narudžbe iz Amerike pasti ove godine kada se u punoj meri budu osetio uticaj Trampovih kaznenih carina.

#Ekonomija

#Kina

#izvoz

#uvoz

'