AKTUELNO

Američki držžavni sekretar Majk Pompeo danas je izjavio da šalje pripremni tim za sledeći samit predsednika SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džžong Una, koji bi trebalo da se dogodi krajem februara, kako je kazao, negde u Aziji.

- Uradićemo to negde u Aziji. Šaljem tim tamo. Krenuli su sada tamo da stvore osnove za, nadam se, ključan dodatni korak ka putu za ne samo denuklearizaciju, već i svetliju budućnost severnokorejskog naroda - kazao je Pompeo u intervjuu za Foks njuz, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Pjongjang je saglasan da bi samit dvojice lidera trebalo da se dogodi krajem februara.

On, međutim, nije naveo konkretno mesto gde će samit biti održan.

Agencija podseća da su vlasti Vijetnama prošle nedelje saopštile da nisu obaveštene o vremenu i mestu mogućeg samita Kima i Trampa, ali da su uvereni u svoju mogućnost da budu domaćini takvog događaja.

Pre dve nedelje, zvaničnici su kazali da Vijetnam želi da bude domaćin samita, a dva neimenovana izvor su Rojtersu rekla da se zvanični Hanoj priprema da ugosti Kima u držažvnoj poseti.

Nakon prošogodišnjeg samita u junu, prvog samita aktuelnog američkog predsednika i predsednika Severne Koreje, Kim je obećao da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali i dalje nije preuzeo, kako Vašington opisuje, konkretne korake u tom pravcu.

#Donald Tramp

#Kim Džong Un

#Majk Pompeo

'