AKTUELNO

Belgijske vlasti su do sada privele devet muškaraca u okviru istog slučaja.

Tokom racije u briselskom predgrađu Molenbek, pretežno naseljenom imigrantima, privedena još jedna osoba zbog sumnje da je povezana sa pogubnim napadima u Parizu prošlog meseca.

Osumnjičena osoba, čiji identitet još nije objavljen, verovatno će se u četvrtak pojaviti pred sudijom koji će odlučiti da li će biti zadržana u pritvoru, rekla je portparolka kancelarije federalnog tužioca, prenosi AFP.

Belgijske vlasti su do sada privele devet muškaraca u okviru istog slučaja, uključujući četvoricu optuženih za pružanje pomoći glavnoosumnjičenom Salahu Abdeslamu da pobegne sa mesta zločina u satima nakon krvoprilića.

Napadi u francuskoj prestonici, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, i povezanost Belgijanaca sa njima šokirali su tu zemlju i podstakli naglo jačanje bezbednosti.

Naoružani policajci i vojnici sada patroliraju ulicama Brisela, diplomatskog središta Evrope i sedišta EU, NATO i niza velikih kompanija.

Inače, u Belgiji je u toku istraga u vezi sa, kako zvaničnici kažu, "ozbiljnom pretnjom" napadima na policiju, vojsku i popularne lokacije u Briselu.

Savezno tužilaštvo juče je objavilo da su uhapšena dvojica osumnjičenih i da su oduzete maskirne uniforme, kompjuterska oprema i propagandni materijal Islamske države. Nisu nađeni eksplozivi.

Uhapšeni treba da izađu pred istražnog sudiju koji će odlučiti da li će ih zadržati u pritvoru.

Jedan neimenovani zvaničnik rekao je za AP da su obojica osumnjičenih članovi motorciklističkog kluba "Kamikaze rajders" koji je poznat po izvođenju ilegalnih akrobacija na javnim putevima.

Najmanje jedan član tog kluba je ispitivan ranije zbog mogućih veza s radikalnim islamom, ali njegov bivši advokat rekao je da nikad ništa nije pronađeno.

Osnivački član ovog kluba koji je umro u sudaru u maju 2013. imao je dva mlađa brata koji su bili članovi jedne radikalne grupe koja regrutuje borce za ekstremiste u Siriji i u Belgiji. Označena je kao teroristička organizacija.

Belgijske vlasti nikad nisu ustanovile da je stariji brat povezan sa ekstremističkim aktivnostima.

Autor: A. Otašević

'