AKTUELNO

Izrael bi trebalo da zaustavi svoje "arbitrarne" udare na teritoriju Sirije, koji su protiv interesa regiona i mogli bi izazvati novi haos, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova je to rekla nekoliko dana posle eskalacije nasilja između Izraela i iranskih snaga na sirijskoj granici, prenose izraelski mediji.

- Nismo izmenili našu poziciju o tom pitanju koja je zasnovana na principima međunarodnog prava. Praksu arbitrarnog izvođenja udara na teritoriju suverene države, u ovom slučaju Sirije, jednostavno bi trebalo isključiti - rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je upozorila da takvi udari ohrabruju "atmosferu neprijateljstva u regionu" i "ne služe dugotrajnim nacionalnim interesima nijedne države Bliskog istoka, uključujući, naravno, Izrael".

- Apelujemo na sve da misle o mogućim posledicama provokacije nove runde haosa na Bliskom istoku - dodala je Zaharova, ocenivši da Sirija ne bi trebalo da "postane arena za sređivanje geopolitičkih računa".

Izrael je više puta rekao da udari iz vazduha u Siriji imaju za cilj da spreče napore Irana da se vojno učvrsti u toj zemlji.

Izraelska vojska je u nedelju navodno najpre izvela raketni napad na iranske mete u Siriji po danu što inače retko čini.

U odgovoru na to iranske snage su ispalile raketu zemlja-zemlja na sever Golanske visoravni koji je pod okupacijom Izraela.

Raketu je presreo odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" iznad skijaškog centra na planini Hermon, saopštila je izraelska vojska.

U noći između nedelje i ponedeljka izraelske vazduhoplovne snage su pokrenule osvetničke udare na iranske mete kraj Damaska i sirijske baterije za protivvazdušnu odbranu koje su dejstvovale protiv izraelskih borbenih aviona.

Satelitski snimci objavljeni sinoć pokazuju, kako izgleda, da je na aerodromu pričinjena velika šteta.

Fotografije ukazuju da su uništena skladišta oružja i radarski sistemi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je u utorak objavila da je u tim udarima poginula 21 osoba, uključujući 12 pripadnika Iranske Revolucionarne garde, šest sirijskih boraca i trojicu stranaca.

Izraelski mediji navode da je to bio jedan od napada Izraela u Siriji s naviše žrtava.

#Izrael

#Napad

#Rusija

#Sirija

'