AKTUELNO

Opozicija je protestovala zbog plana o ograničavanju pristupa predstavnicima medija toj instituciji.

Posle skoro mesec dana, poslanici glavne poljske opozicione partije Građanska platforma prekinuli su blokadu parlamenta. Poslanici te stranke, zajedno sa kolegama iz opozicione Moderne partije, stupili su u blokadu parlamenta 16. decembra - prvobitno zbog plana o ograničavanju pristupa predstavnicima medija toj instituciji, a potom zbog budžeta za 2017. godinu, za koji su tvrdili da je nelegalno usvojen.

Poslanici Moderne partije napustili su proteste u sredu, ističe AP.

Lider Građanske platforme Gžegož Shetina ocenio je da završetak blokade predstavlja bar delimičan uspeh jer je protest, kako kaže, naterao vladajuću partiju "Pravo i pravda" da povuče svoj predlog o uvođenju restrikcija za medije.

Međutim, pojedini poslanici te stranke nisu bili u potpunosti zadovoljni, prenosi AP.

- Protest nije ispunio sva naša očekivanja. Nismo bili u stanju da spasimo budžet, ali smo pokazali da smo jaka opozicija. Moramo da čuvamo energiju za druge bitke - rekao je poslanik Malgožata Kidava-Blonska.

Poljska vladajuća partija "Pravo i pravda" povukla je ranije ove godine svoj predlog da se ograniči pristup medija parlamentu kako bi se parlamentarna kriza rešila na pomirljiv način, rekao je govornik gornjeg doma Stanislav Karčevski.

Predlog te partije da se ograniči pristup medijima izazvao je proteste opozicije, čiji predstavnici su blokirali prilaz govornici u donjem domu.

J. Stanković

#Poljska

#Skupština

#Varšava

'