AKTUELNO

Radna grupa UN za arbitažni pritvor pozvala je britanske vlasti da dozvole osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu da napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu bez straha od hapšenja ili isporučivanja u SAD.

- Jedina osnova da se Asanžu i dalje uskraćuje sloboda je kršenje izlaska na uslovnu slobodu u Velikoj Britaniji što je, objektivno, manji prekršaj kojim se ne može opravdati njegov boravak u zatvorenom prostoru unutar Ambasade Ekvadora više od šest godina - navode u saopštenju stručnjaci UN.

U saopštenju se ističe da je vreme da Asanž, koji je već platio visoku cenu zbog mirnog iznošenja svog prava na slobodu govora, mišljenja i informacija, izađe na slobodu.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da je "uskraćivanje slobode" narušilo zdravlje Asanža i da mu može ugroziti život.

Ekvador je u oktobru uveo nova pravila prema kojim Asanž mora da ima redovne medicinske preglede, da mora da plaća troškove lekara i telefonske račune kao i da čisti za svojom mačkom.

Asanž je tužio Ekvador i tvrdi da regulative krše njegova prava. Sud u Ekvadoru podržao je raniju odluku kojom se odbacuje Asanžova tužba.

Asanž se u Ambasadi Ekvadora u Londonu nalazi od 2012. godine.

Britanske vlasti uhapsile su osnivača "Vikiliksa" zbog optužbi za seksualne zločine u Švedskoj, ali je on kasnije pušten nakon plaćanja kaucije.

On je naknadno prekršio uslove puštanja uz kauciju time što je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora.

Asanž tvrdi da je protiv njega u SAD podignuta tajna optužnica, zbog otkrivanja poverljivih informacija američke Vlade, koje je objavio na internet stranici "Vikiliksa".

#Džulijan Asanž

#Ujedinjene nacije

'