AKTUELNO

Reč je, izmedju ostalog, o privatnim mejlovima više od 12 zvaničnika Ministarstva finansija SAD, zaduženih za primenu sankcija.

Pošto je predsednik SAD Donald Tramp ponovo uveo Iranu oštre ekonomske sankcije, jedna iranska hakerska grupa pokušavala je u prethodnih mesec dana da upadne u privatne mejlove nuklearnih naučnika i američkih ;zvaničnika, saznaje Asošiejted pres.

Reč je, izmedju ostalog, o privatnim mejlovima više od 12 zvaničnika Ministarstva finansija SAD, zaduženih za primenu sankcija, a AP ocenjuje da je to još jedan pokazatelj da je sajber špijunaža duboko ukorenjena u američko-iranske odnose. Američka agencija se poziva na podatke grupe Certfa, sa sedištem u Londonu, koja je prethodnog meseca pratila aktivnosti hakerske grupe poznate pod nadimkom Šarmantno mače.

Na meti te hakerske grupe našli su se i zvaničnici zaduženi za primenu nuklearnog sporazuma Vašingtona i Teherana, arapski atomski naučnici, predstavnici iranskih nevladinih organizacija, i zaposleni u nevladinim grupama za formulisanje politika (think tanks) u Vašingtonu.

Lista s metama hakera pojavila se pošto je grupa Šarmantno mače greškom ostavila otvoren jedan od svojih servera prošlog meseca. Istraživači iz grupe Certfa otkrili su taj server i na njemu pronašli listu od 77 mejl adresa na meti hakera. Tu listu su predali agenciji AP radi dalje analize.

U danas objavljenom izveštaju, Cerfta je hakere dovela u vezu s iranskom vladom.

#Amerika

'