AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da sve veći broj zemalja u Evropi uviđa da politika sukobljavanja s Rusijom ne vodi nikuda, a istovremeno je upozorio da SAD koriste krizu u dijalogu između Rusije i EU za opasnu vojnu aktivnost nadomak ruskih granica.

- Tenzije u odnosima između Rusije i Zapada u proteklih nekoliko godina, koje su mnogo koštale međunarodnu stabilnost, nisu naš izbor - rekao je Lavrov u danas objavljenom članku portugalskog lista "Publiko".

Rusija, rekao je, nastavlja da se zalaže za formiranje zajedničkog prostora za mir, jednaku i nedeljivu bezbednost i široku ekonomsku saradnju u evroatlantskom i evroazijskom regionu, u interesu svih država bez izuzetka - država unutar i izvan brojnih integracionih udruženja.

Istovremeno, istakao je, Rusija sa zadovoljstvom primećuje "rastući broj onih u Evropi koji su svesni da konfrontacioni kurs prema Moskvi nema perspektivu, koji teže pragmatičnoj politici i ne žele da žrtvuju dobrobit svojih građana i mirnu budućnost zajedničkog evropskog doma zarad uskih interesa i ambicija vanregionalnih igrača", prenosi Tass.

Lavrov je izrazio nadu da će "mudrost i običan zdrav razum konačno prevladati" i da će odnosi između Rusije i EU "biti obnovljeni na temeljima dobrosusedstva, poštenja, predvidljivosti i otvorenosti".

U istom članku, šef ruske diplomatije je upozorio da SAD koriste krizu u dijalogu između Rusije i EU, naročito povodom ukrajinske krize, za opasnu vojnu aktivnost u blizini ruskih granica.

- SAD koriste situaciju... razularenom trkom u naoružanju u našem susedstvu gde, nadamo se svi, nema mesta za novi hladni rat - rekao je Lavrov.

Bezbednost ljudi u Evropi "postaje talac politike koja unosi razdor, a koja je vođena s druge strane okeana", zaključio je šef ruske diplomatije.

#EU

#Rusija

#Sergej Lavrov

'