AKTUELNO

U prvom trenutku šok, neverica, čak i panika, a onda i lepe vesti iz Teksasa - Žarko Paspalj je posle lakšeg moždanog udara, koji ga je zadesio u Americi u sredu, već izašao iz bolnice i prijateljima poručio da ne brinu!

Srećom, lakši oblik šloga nije ostavio nikakve posledice na Žarka. Iako je iscrpljen, on komunicira sa okolinom, prijateljima i porodicom, kojoj uz osmeh saopštava da će se već za koji dan vratiti kući. Inače, moždani udar označava prestanak funkcionisanja određenih grupa moždanih ćelija, a nastaje usled nedostatka hranljivih materija ili kiseonika.

Uz njega je bio osvedočeni prijatelj Vlade Divac, koji ga je pre izlaska iz bolnice izveo u prvu šetnju. Učinio je to iako je njegov Sakramento, u kojem je sada generalni menadžer, igrao u Njujorku protiv Niksa, i tek kasnije se priključio timu. Paspalj se trenutno nalazi u smeštaju kod legendarnog trenera San Antonija Grega Popovića, čoveka za koga ga veže neraskidivo prijateljstvo, koje traje još od 1989. godine, kada je naš as došao u NBA ligu. Naš legendarni košarkaš je apsolutno u sigurnim rukama.

Još jedna sreća u nesreći je to što je Paspalj doživeo moždani udar u San Antoniju. Ovaj grad je lider druge najveće savezne države u SAD po broju bolnica koje su specijalizovane za lečenje posledica šloga. Prema poslednjim podacima, čak deset bolnica u San Antoniju dobilo je sertifikat da uspešno radi sa pacijentima koji su doživeli tu vrstu traume. Teksaški gradovi koji su veći i po populaciji i po površini, kao što su Hjuston, Dalas ili glavni grad Ostin - imaju lošije opremljene bolnice.

S obzirom na to da Paspalj ima tri stenta, sumnja se da je lakši moždani udar prouzrokovan dugim letovima kojima se izložio u svega nedelju dana. Palja je najpre od Srbije do Amerike preleteo više od 10.000 kilometara (let u proseku traje 15 sati). Nakon posete Vladi Divcu u Sakramentu (Kalifornija) otisnuo se na put u San Antonio (Teksas), što je bilo novih tri i po sata leta. Pretpostavlja se da su baš ta učestala putovanja, tokom kojih nema dovoljne količine kiseonika, uticala na to da dođe do novih zdravstvenih problema.

Pročitajte još: Đorđević: Možemo svi da štrajkujemo, kao u NBA ligi

#Žarko Paspalj

'