AKTUELNO

Pink.rs ekskluzivno sa poslednje konferencije za novinare o kandidaturi Pariza za OI 2024 u francuskom Lansleburu pre odlučivanja u septembru u Limi (Peru). Pored Pariza u trci su Rim i Los Anđeles.

Posle tačno 100 godina, dakle od 1924. najbolji sportisti planete mogli bi ponovo odmeriti snage na Olimpijskim igrama u francuskoj prestonici. U živopisnom ambijentu Savojskih Alpa, francuski organizacioni komitet predstavio je novinarima svoju ponudu da bude domaćin igara 2024. sa kojom će pokušati da ubedi članove Međunarodnog olimpijskog komiteta na zasedanju u glavnom gradu Perua, od 13. do 17. septembra. Posle povlačenja Budimpešte jedina preostala rivala Parizu su Los Anđeles i Rim.

- Naša je prednost to što je 95 odsto objekata već završeno, samo plivački stadion tek treba da se gradi - rekao je Lambis Konstantinidis, zadužen za sport i integracije u organizacionom odboru Pariza za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. na konferenciji za novinare upriličenoj za 170 novinara iz 30 zemalja koji su se u Val Cenisu okupili na nezvaničnom svetskom žurnalističkom skijaškom prvenstvu.

Parižani nisu odoleli a da kao prednost ne pomenu održiv ekonomski i ekološki koncept u skladu sa globalnim sporazumom o klimatskim promenama, aludirajući na nedavnu najavu američke administracije da će istupiti iz globalnog sporazuma o zaštiti životne sredine i Arhuske konvencije, s obzirom na to da Francuzi Los Anđeles smatraju glavnim konkurentom.

Odlična saobraćajna povezanost pariskog metroa sa već postojećim lokacijama takmičenja nisu samo komfor za hiljade sportista i milione posetilaca, već to smanjuje i troškove koji su eksplodirali u poslednjih nekoliko decenija kada je reč o organizaciji Olimpijade i neke gradove domaćine doveli na ivicu propasti – istakao je Konstantinidis.

Foto: Pink.rs

Parižani su budžet igara projektovali na 6,2 milijarde evra od čega bi 3,2 milijarde bilo od sponzora i išlo direktno na organizaciju igara, a preostale 3 milijarde evra obezbedili bi od privatnog i javnog sektora u jednakim delovima.

Skoro dve godine posle napada u Parizu u novembru 2015. bezbednost sportista i posetilaca jedno je od najvažnijih pitanja. - Tome ćemo posvetiti najveću pažnju i čak trećina budžeta je za zaštitu sportista i posetilaca iz celog sveta – obećao je Konstantinidis.

Slogan Pariza na predstavljanju Međunarodnom olimpijskom komitetu biće "Made for Sharing" i predstavnici ovog grada kanidata time žele da poruče da sebe sa svetom žele da podele više nego što je ikada bio slučaj, rekao je Konstantinidis podsećajući na reči gradonačelnice Ane Hidalgo.

M.Vitomrović

#Olimpijske igre

#Pariz

'