AKTUELNO

Dostojanstven ispraćaj za ovog velikana.

Vest koja je potresla zasigurno ceo region jeste smrt barda srpskog glumišta Nebojše Glogovca. On je u 49. godini zbog teške bolesti napustio pozorište na zemlji, i sada predaje na nebeskim daskama koje su ga primile u svoje krilo.

Foto: Tanjug

Glogovac je predavao u jednoj školi glume koju je prvo predvodio Milorad Mandić Manda do 15. juna 2016. godine, kada nas je nažalost i on napustio. Nakon Mandine smrti Glogovac je preuzeo ovu školu glume. Marijana Mandić, jedna od učenica ove ustanove je želela da oda počast svom profesoru koji je predavao njenoj klasi. Kako kaže on nije bio samo učitelj glume, nego i učitelj života.

Foto: Tanjug

Kao pasionirani ljubitelj i poštovalac lika i dela Nebojše Glogovca, najmanje što mogu da kazem jeste da mi je izuzetna čast što mi se ukazala šansa da od njega makar na kratko učim glumu, pošto je predavao u školi glume koju pohađam. O njemu kao glumcu je izlišno govoriti, a o njemu kao pedagogu sam mesecima pokušavala da nađem dovoljno lepe reci kojima bih ga opisala svaki put kada bi me neko za to pitao. Uvek je neizrecivo teško. Odavao je utisak prizemnog, dostojanstvenog, odmerenog, prijatnog čoveka, punog poštovanja za druge i uživao je ljubav i neizmerno poštovanje kako od strane mene, tako i, zasigurno mogu reći, svih učenika svoje klase. Radovao se mladim i talentovanim ljudima i nesebično pružao svoje biće - rekla je Marijana.

Foto: Printscreen Instagram

Da, podsetimo glumac je primljen na institut za onkologiju 24. januara zbog problema sa plućima, a tada su lekari konstatovali da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno, a nakon samo nekoliko dana teške borbe, on je preminuo.

Foto: YouTube screenshot

Da nikada druge nije preokupirao svojim problemima, niti dozvoljavao da drugi vide njegovu bol, pokazuje i to da niko od njegovih učenika nije znao da ima zdravstvenih problema i za njegovu bolest su saznali putem medija.

Bio je čovek - svetlost i ništa nije nagoveštavalo da se može dogoditi ovo što se dogodilo. Nekoliko kolega iz klase mu se javilo porukom podrške neposredno nakon što je objavljena vest o njegovoj bolesti na koju je odgovorio umirujući nas i bodreći, što svakako govori i u prilog tome o koliko velikom čoveku je reč.

Foto: Privatna arhiva

Njegova učenica je sa ostalim glumcima iz klase u toku jučerašnjeg dana otišla da oda počast ovom velikanu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a potom su na nekoliko trenutaka preselili u učionicu gde je on držao časove.

Njegove kolege,  ali i svi koji su odrastali uz njegove filmove, bili svedoci njegove umetničke bravure, učili kako se postaje šampion, ostaju neutešni zbog prerane smrti ove glumačke legende.

Dostojanstveno se držao do kraja i red je da ga dostojanstveno ispratimo kao nekog ko je ostavio vanvremenski pečat na kulturu i umetnost čitavog regiona i šire. Besmrtni profesore, hvala! - ovime je uputila poslednji pozdrav svom profesoru.

Foto: E-Stock, Tanjug, Pink.rs

Pročitajte još: MILIONI ŽALE ZA GLOGOVCEM: Beograđani okupirali pozorište da se upišu u knjigu žalosti! (FOTO)

D. B.

#Nebojša Glogovac

#glumac

#preminuo

'