AKTUELNO

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev ocenio je večeras da je referendum u toj zemlji bio demokratski i da će, ukoliko se ispostavi da je većina građana glasala "za", njihova volja biti sprovedena u parlamentu, dok će u suprotnom biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

- Volja birača na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u političku aktivnost u zakonodavnom domu - rekao je Zaev obraćajući se po završetku referenduma na kojem su građani odlučivali o promeni imena Makedonije i evroatlantskim integracijama.

- Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrebiti drugu alatku, a to su prevremeni parlamentarni izbori - rekao je Zaev na konfrenciji za novinare.

Predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski, na osnovu podataka sa obrađenih 84,43 odsto opštinskih izbornih komisija, saopštio je da je do 18.30 sati glasalo je 34,09 odsto ukupno upisanih birača.

Zbog slabe izlaznosti referendum, koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje.

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako je na njega izašlo više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1), odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmanje 50 posto + 1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje.

Građani su se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

#Makedonija

'