AKTUELNO

Srpsko kulturno društvo (SKD) "Prosvjeta" i Srpsko narodno vijeće (SNV) saopštili su da su obavestili Odbor za zaštitu kulturnog nasleđa UNESKO-a o pokušajima da se zabrani festivala ojkača i o pretnjama učesnicima festivala tog tradicionalnog načina pevanja, uvrštenog na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Kako se navodi, pismo je upućeno budući da do danas te aktivnosti nisu prekinute, a pojedini učesnici zbog upućenih pretnji otkazuju svoje učešće, prenosi Hina.

Pismo su, kako kažu, uputili i zbog toga što "nadležne institucije ne preduzimaju ništa da se zaustavi "diskriminatorska, segregacijska i preteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača", a uprkos njihovom javnom pozivu na smirivanje "tenzija, obnovu tolerancije i poštovanje zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba".

Održavanju 3. festivala ojkača u Petrinji usprotivila se koordinacija udruženja nastalih iz "Domovinskog rata" grada Petrinje, koji organiziraju srpska kulturna društva, uz obrazloženje da to nije deo tradicije tog grada.

Taj je mužički izraz, kao najstarija vrsta pevanja u Hrvatskoj, pre osam godina stavljen je na UNESKO-ov Popis ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

#Festival

#Hrvatska

#Srbija

#unesco

'