AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je anketa hrvatske televizije RTL potvrdila da većina Hrvata podržava "glavnog promotera ustaške ideologije Marka Perkovića Tompsona".

- Ovim je poslata zastrašujuća poruka da većina Hrvata opravdava genocid koji je zloglasna NDH izvršila nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu - ocenio je Linta u saopštenju.

Prema njegovim rečima, anketa je pokazala i da većina Hrvata smatra da je "NDH bila država hrvatskog naroda, a ustaše borci za hrvatsku slobodu".

Linta smatra i da se ne treba čuditi što sve značajne društvene snage nastoje da rehabilituju ustaški pozdrav "Za dom spremni" i samu NDH koja je, kako navodi, za pokojnog Tuđmana i HDž bila izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom.

Uzori ratnih zločinaca Ante Gotovine, Mladena Markača i većine hrvatskih generala su komandandi čuvene po zlu Crne legije iz vremena NDH Jure Francetić i Rafael Boban, navodi Linta.

On dodaje da na žalost velika manjina Hrvata smatra da je "Tompson fašističko smeće, NDH zločinačka tvorevina, a ustaše iskonsko zlo".

U anketi koju je za RTL sprovela agencija "Promocija plus" više od polovine anketiranih - 51,7 odsto smatra da je Tompson trebalo da nastupa na Trgu u Zagrebu prilikom dolaska hrvatskog fudbalskog tima, sa Svetskog prvenstva, 38,8 odsto ispitanika protivilo se tom nastupu, a 9,5 odsto ne zna ili je neodlučno.

#Miodrag Linta

'