AKTUELNO

Gruevski je osvojio 125.300 glasova, Zaev 110.509 glasova.

Prema novim podacima na osnovu 22 odsto obrađenog biračkog tela, vladajuća partija Nikole Gruevskog i dalje je u prednosti nad glavnim konkurentom SDSM Zorana Zaeva.

Opozicija proglasila pobedu u većim gradovima, a vladajuća VMRO-DPMNE je proglasila pobedu.

Prema prvim preliminarnim rezultatima današnjih parlamentarnih izbora u Makedoniji, koje je objavila Državna izborna komisija, vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog vodi za pet odsto glasova u odnosu na opozicionu SDSM Zorana Zaeva.

Na osnovu obrađenih 163.291 glasačkog listića, VMRO-DPMNE je osvojila 41,21 odsto, a SDSM 35,45 odsto biračkog tela. Albanska partija DUI Alija Ahmetija je dobila 7,25 odsto glasova, BESA 7,28 odsto, DPA 3,59 odsto.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji završeni su večeras zatvaranjem biračkih mesta u 19 sati, , a prvi nezvanični izborni rezultati očekuju se oko ponoći.

Izbori su protekli mirno i u demokratskoj atmosferi, uz manje nepravilnosti i veliku izlaznost građana. Izlaznost od preko 60 osto građana do 17 sati je veća u odnosu na prethodna tri izborna ciklusa.

Ovi izbori bi trebalo da izvedu Makedoniju iz duboke političke krize koja traje dve i po godine.

To su očekivanja građana ali i medunarodne zajednice, koja je bila posrednik u potpisivanju Pržinskog sporazuma s kraja prošle godine, kada su se četiri najveće političke partije, od kojih su dve albanske, dogovorile o raspisivanju izbora pre redovnog roka.

Neposredno nakon zatvarnja biračkih mesta, novinarima se obratio šef izbornog štaba opozicione SDSM Damjan Mančevski i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti.

-Hvala građanima Makedonije na velikoj izlaznosti. Građani Makedonije, mi želimo da promenimo Makedoniju i život u njoj - rekao je on.

Mančevcki je rekao i da su, nažalost, i ovog puta zadržane stare navike određenih grupacija, kako je rekao, bliskih vlasti, koje su onemogućavale građane da slobodno izraze svoju volju.

Međutim, njegov kolega iz vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, Ivo Kotevski, na kratkoj pres konferenciji rekao da je Makedonija danas pokazala i dokazala da je demokratska država.

Građani su, prema njegovim rečima, masovno, mirno i dostojanstveno izašli na birališta da bi omogućili izlazak države iz velike političke krize u koju ju je, kako navodi, gurnuo Savez socijaldemokrata.

Izbori su, rekao je, protekli u fer i demokratskoj atmosferi, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

-Građani su mogli slobodno, demokratski i bez pritiska da biraju opciju za koju smatraju da je najbolja za njih i njihove najbliže - rekao je šef izbornog štaba VMRO-DPMNE.

S. M.

#Izbori

#Makedonija

'