AKTUELNO

Premijer Slovenije je prošle nedelje razgovarao sa budućom prvom damom SAD.

Slovenija, zemlja u kojoj je rođena buduća prva dama SAD Melanija Tramp, ponudila se da bude medijator između njenog supruga Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina, kada novoizabrani američki predsednik bude preuzeo dužnost.

Premijer Slovenije Miro Cerar rekao je u intervjuu agenciji AP da bi ta zemlja "mogla da postane most izmedju dve supersile" koje su bile u sukobu po brojnim pitanjima.

AP ocenjuje da Slovenija, članica EU, održava dobre odnose sa Rusijom, iako joj je uvela sankcije zbog situacije u Ukrajini. Dodaje se da je Putin u dva navrata posetio Sloveniju.

Tramp i Putin su tokom američke izborne kampanje uzajamno izrazili poštovanje.

-Ako SAD i Rusija pokažu neku inicijativu u ovom smislu, Slovenija bi naravno mogla da postane most izmedju dve supersile. Mi smo dokazali da smo prilično sposobni za organizaciju takvih sastanaka - rekao je Cerar.

Melanija Tramp (46), čije je devojačko prezime Knavs, napustila je Sloveniju u svojim dvadesetim godinama da bi se posvetila karijeri modela. Poslednji put je posetila Sloveniju jula 2002. godine kada je Donalda Trampa upoznala sa svojim roditeljima u jednom hotelu na Bledu.

Cerar je kazao da je sa Melanijom Tramp razgovarao telefonom prošle nedelje.

Č.N.

#Donald Tramp

#Melanija Tramp

#Miro Cerar

#Rusija

#SAD

#Slovenija

'