AKTUELNO

U Zagrebu je danas počeo sastanak hrvatskog i slovenačkog premijera, Andreja Plenkovića i Mira Cerara, u pokušaju da se pronađe način rešavanja primene arbitražne odluke o graničnom sporu dveju zemalja, posebno u Piranskom zalivu.

Zagreb, koji je ranije napustio arbitražni postupak zbog kompromotiovanja arbitražnog suda u koji je bila upletena Slovenija, smatra da je potrebno naći srednji put i tačke oko kojih postoji saglasnost, dok Ljubljana želi da razgovara smo o sprovođenju arbitražne odluke.

Plenković je u ponedeljak, uoči sastanka, naglasio da dve zemlje sada treba da nađu tzv. srednji put u rešavanju tog spora i dodao da je stav Hrvatske da u ovom trenutku Zagreb i Ljubljana treba kontinuirano da razgovaraju, bez jednostranih poteza i bez incidenata.

Treba se približiti "zajedničkom imenitelju oko kojeg se možemo složiti", rekao je Plenković.

Foto: Tanjug

Miru Cerara njegovi su koalicioni partneri - predsednik Socijaldemokrata (SD) Dejan Židan i vođa Demokratske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec, koji su istovremeno i potpredsednici vlade, upozorili su na oprez i potrebu da insistira na implementaciji arbitražne odluke.

Planirano je da sastanak traje dva i po sata, nakon kojeg će se Plenković i Cerar obratiti javosti.

Inače, Cerar je u Zagreb trebalo da dođe još u septembru, ali je taj susret otkazan nakon što je Plenković u Generalnoj skupštini UN u Njuorku rekao da "kompromitacija nepristranosti ili nezavisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugi izbor osim da se povuče iz arbitražnog procesa", podsetili su hrvatski mediji.

#Andrej Plenković

#Granica

#Miro Cerar

#Sastanak

'