AKTUELNO

Dodik je istakao da Republika Srpska podržava Dejton sa "stanovišta slova, a ne duha tog sporazuma".

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik rekao je da Srpska podržava izvorni Dejtonski sporazum koji je doneo mir i koji funkcioniše dve decenije, te naglasio da će tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i prenesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom.

-Uspevamo vratiti poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična dela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je naveo da će Srpska ostati privržena tome da je formiranje BiH kao konfederalno-federalne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda omogućilo da ta zemlja stupi u mirovnu fazu.

- Svako kršenje Dejtona za nas je apsolutno neprihvatljivo. Došlo je vreme da se na demokratski način sve uredi. Dejtonski sporazum je uredio da BiH može samo da se kreće u skladu sa sporazumom dva entiteta, što mora biti ustavni osnov za svako rešenje. Sve ostalo je neustavno, od suda, tužilaštva i mnogo čega - rekao je Dodik.

S. P.

#Bosna i Hercegovina

#Milorad Dodik

'