AKTUELNO

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izrazio je danas nadu da će Slovenija i Hrvatska ispoštovati i primeniti odluku Arbitražnog suda o granici između dve zemlje.

Timermans, koji će sledeće nedelje učestvovati na Bledskom strateškom forumu i imati sastanke sa slovenačkim zvaničnicima, rekao je to slovenačkom listu "Delo", čestitavši premijerima Slovenije i Hrvatske na održavanju dijaloga, prenosi STA.

- Znam da to nije lako. Ali, držimo se stava da je arbitražna odluka donesena i da su se obe strane saglasile u vezi s tim procesom - rekao je on, istakavši da je to važno za njihove bilateralne odnose, ali i za EU.

Kadirov spasao osmoro dece i njihove majke

Komisija je, naveo je Timermans, jasno iznela svoj stav saopštivši da je arbitražna odluka donesena i da sada ne treba procenjivati da li je ona dobra ili nije, već da je najbolje za obe strane - da je primene.

Upitan šta se događa ako jedna strana kaže da je neće primeniti, Timermans odgovara: "Dotle još nismo stigli", a na pitanje da li očekuje da će se Hrvatska, koja je odbacila odluku Arbitražnog suda, predomisliti, kaže: "Videćemo".

Stalni arbitražni sud u Hagu doneo je odluku o pomorsko-kopnenoj granici između Slovenije i Hrvatske 29. juna, nakon čega je Slovenija saopštila da će primeniti tu odluku, dok Hrvatska insistira na tome da ta odluka nije obavezujuća za tu zemlju jer se ona jednostrano povukla iz tog procesa, podseća slovenačka agencija.

#Hrvatska

#Slovenija

'