AKTUELNO

Američki potpredsednik Majk Pens sastao se u ponedeljak s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem u Beloj kući, i tom prilikom pozdravio članstvo te zemlje u NATO, poručivši da su SAD posvećene "zajedničkim obavezama na polju odbrane", javlja AP.

Američka agencija podseća da je predsednik SAD Donald Tramp odgurnuo Markovića na sastanku Severnoatlantske alijanse prošlog meseca, u incidentu koji se brzo raširio na društvenim mrežama, a koji je Marković kasnije nazvao "bezazlenom situacijom".

Marković se sa Pensom juče sastao posle ceremonije zvaničnog pridruživanja Crne Gore NATO, ali se nije sastao i sa Trampom.

Crnogorski premijer je Pensu rekao da Crna Gora ima za cilj da ispuni cilj NATO-a i za odbrambene potrebe Alijanse izdvoji dva odsto svog BDP-a do 2024, prenosi Rojters.

Crna Gora je juče postala 29. članica NATO-a, a SAD su joj čestitale što se držala puta pridruživanja zapadnoj vojnoj alijansi uprkos pritisku Rusije, navodi britanska agencija, uz napomenu da je Rusija upozorila na odmazdu zbog "neprijateljskog kursa" Crne Gore i osudila crnogorsku "antirusku histeriju".

U američkom Stejt departmentu, državni podsekretar SAD Tomas Šenon čestitao je Crnoj Gori, rekavši da bi "tu zemlju trebalo pohvaliti... što je odbranila svoje suvereno pravo da bira u koju će alijansu ući, čak i pred koordinisanim stranim pritiskom".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je pristupanje Crne Gore dobro za međunarodni mir i bezbednost, navodi Rojters.

#Bela kuća

#Crna Gora

#Duško Marković

#Sastanak

'