AKTUELNO

Organizatori protesta zahtevaju nove, vanredne izbore jer se protive tiranskoj platformi, koja podrazumeva formiranje dvonacionalne Makedonije, uvođenje albanskog jezika kao drugog zvaničnog i izmenu zvaničnih obeležja Republike Makedonije, grba, zastave i naziva institucija.

U centru Skoplja organizovan je novi protest Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju", koji je okupio oko 11.000 ljudi. Nezadovoljstvo je izazvano najavama Talata Džaferija, koji želi da uzme "ključeve" Sobranja.

Prethodno je "Telegraf.mk" javio da "Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja"".

- On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to uskladu sa Poslovnikom - piše "Telegraf.mk".

Foto: Tanjug AP

21.15 - Osnovni sud Skoplje 1 odredio je zatvor u trajanju od osam dana još jednom licu povezanom sa događajima u Sobranju od 24. aprila, na osnovu krivične prijave koju je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.Za sada je podneto ukupno 20 krivičnih prijava protiv lica koja su ušla u parlamet i učestovala u neredima nakon što su, posle završene sednice, poslanici SDSM i albanskih partija izabrali Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

20.20 - Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev večeras je, u razgovoru sa ambasadorom EU u Skoplju Samuelom Žbogarom i ambasadorima nekoliko evropskih država, poručio da posle izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, treba da usledi izbor nove vlade na čelu sa SDSM. Zaev je rekao da je novi predsednik parlamenta izbran na legitiman nači i da će Džaferi uskoro predsednika Makedonije Djorđa Ivanova informisati da postoji deklarisana većina u parlamentu, čime će ga obavezati da lideru SDSM poveri mandata za sastav vlade, prenela je MIA.

19:46 - Poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan, Knut Flekenštajn i Ivo Vajgl, koji su u ime EP posredovali u Sporazumu iz Pržina makedonskih stranaka u julu 2015, pozvali su predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da poštuje volju parlamentarne većine i očekuju da vlada u Skoplju bude formirana za dve nedelje. Oni su zatražili i da posledice treba da snose oni koji su politički i krivično odgovorni za nasilje u Sobranju prošlog četvrtka.

Mi smo već više od dve godine angažovani, u ime Evropskog parlamenta, u posredovanju u dijalogu između političkih lidera sa ciljem podrške demokratskom putu iz političke krize koja traje. Stoga pozdravljamo činjenicu da je parlamentarna demokratija, odražavajući volju većine u Sobranju, vodila izboru novog predsedavajućeg Talata Džaferija - stoji u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta.

19:34 - U zgradi makedonskog Sobranja danas popodne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, prenose makedonski mediji. Oko 17:30 časova šef obezbeđenja Sobranja je prijavio policiji da je u hodniku na prvom spratu pronađena naprava, javio je Radio Slobodna Evropa.

Prema nezvaničnim informacijama reč je o velikoj plinskoj boci na koju su povezani fitilj i petarda. Za TV 24 vesti potvrđeno je da je takva naprava pronađena u Sobranju kao i da policija radi na rasvetljavanju slučaja.

19:15 - Reporter televizije Pink javio je da su učesnici 65. protesta inicijative "Za zajedničku Makedoniju" krenuli u protestnu šetnju centrom Skoplja. Policije ispred zgrade Sobranja više nema i sve je proteklo mirno. Zahtevi organizatora, kako je podsetio, bili su odbacivanje tiranske platforme i raspisivanje vanrednih izbora.

19:08 - Cvetin Miličanov, analitičar, rekao je za TV Pink da je policija u velikom broju ispred Skupštine, a da je u Skupštini sukob članova SDSM i VMRO. Članovi VMRO brane da Džaferi preuzme stolicu predsednika Skupštine.

18:57 - Bogdan Ilijevski, jedan od organizatora protesta, rekao je da protestom žele da se odbaci tiranska platforma, a zatim su zahtevi preformulisani: da se organizuju vanredni parlamentarni izbori, kako bi se videlo da li građani podržavaju tiransku platformu, koja je formirana tri nedelje nakon izbora u decembru.

- Žao nam je zbog nasilja, niko ne zaslužuje tako nešto, ali zakoni, ustav i rad Skupštine se moraju poštovati - rekao je Ilijevski.

Foto: TvPink Printscreen

18:39 - Ivona Talevska izjavila je za televiziju Pink da je broj građana najveći do sada i da su izašli u tolikom broju jer su verovatno shvatili da treba da brane integritet države. Situacija je, kako je istakla, nepredvidiva.

18:34 - Vasko Ertov, novinar televizije 5, rekao je da je ispred Sobranja oko 10.000 ljudi koji su poručili predsedniku Ivanovu da ostane veran zakletvi koju je položio kada je stupao na funkciju - da čuva suverenitet države. Pošto je Ivanovu danas rođendan, demonstranti su mu poželeli da mu "ostane čvrsta kičma".

Foto: Tanjug AP

18:31 - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da se kriza u Makedoniji nastavlja. Nekoliko dana od incidenta nije bilo dovoljno za pronalazak rešenja, a koalicija Zaeva je dobila vetar u leđa od SAD i Evrope.

- To je ohrabrenje da istraju u vrlo problematičnim zahtevima koji se zasnivaju na platformi koja izaziva krizu - rekao je Vuk Stanković za TV Pink.

Za građane je neprihvatljiva ova koalicija, jer nisu bili informisani o svemu što su na izborima nudili. Napetost u Makedoniji je velika, a politički autoritet koji bi okupio obe strane ne postoji.

#Makedonija

#Protest

#Skoplje

'