AKTUELNO

Poslanici parlamentarne većine u Sobranju samoinicijativno su izabrali poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika parlamenta, nakon što je presedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivni sednicu, a pristalice VMRO DPMNE, koji danima protestuju pred parlamentom su ušli u zgradu Sobranja, kako bi "spasli državu".

Situacija u Makedoniji ovog jutra je mirna, javlja reporter Pinka.

Posle sinoćnih protesta i upada u parlament, deo građana je ostao ispred Sobranja u šatorima, a oko zgrade parlamenta ima i policije. Makedonski Mup je takođe saopštio da je situacija u centru Skoplja normalizovana. ,što je sinoć u centru makedosnke prestonice u protestima povređeno između 77 i 100 ljudi.

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23:30 sati sinoć 77 građana zatražilo lekarsku pomoć- Među povređenima su policajci, poslanici i građani.

IZ MINUTA U MINUT: MAKEDONSKO PROLEĆE! Sukobi prerastaju u RAT? Više od 50.000 ljudi ispred Sobranja, građani i dalje pristižu iz svih delova zemlje (VIDEO UŽIVO IZ MAKEDONIJE)

Građani Makedonije, koji mesecima protestuju protiv namere SDSM Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira novu vladu, postavili su šatore ispred zgrade Sobranja da bi tu zanoćili.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se noćas nalazilo više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova. Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su sinoć prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

DRŽAVNI UDAR U MAKEDONIJI! Vučić sa liderima u regionu: Jedino moguće rešenje je smirivanje situacije!

Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zoran Zaev i albanske stranke, izabrala je juče, posle prekida sednice Talata Džaferija za predsednika parlamenta, a pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali su u zgradu Sobranja gde ih je obezbeđenje sprečilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

#Makedonija

#Političke stranke

#parlament

'