AKTUELNO

Premijeri šest zemalja nedavno na Samitu u Sarajevu pokazali su izuzetnu posvećenost perspektivi intergacija u EU, ali i iskrenu privrženost procesu pomirenja, smatra izvestilac EU Dejvid Mekalister.

Dejvid Mekalister je uveren da ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za države Zapadnog Balkana.

-Taj je Samit bio koristan simbol koji nam je bio potreban u ovom trenutku - ocenio je Mekalister u razgovoru za portal European Western Balkans, te dodao da je konstantna razmena mišljenja među liderima regiona izuzetno važan za rešavanje bilateralnih pitanja.

Upitan da komentariše poruku šefice evropske diplomatije Federike Mogerini prilikom nedavnog boravka u regionu, Mekalister kaže da je važno što je ona pre svega istakla snažnu podršku Evropske unije regionu, posebno imajući u vidu teške političke izazove s kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana.

Ostanak na evropskom putu znači stabilnost i bezbednost za Zapadni Balkan, uveren je Mekalister, te primećuje da je Mogerini "pronašla prave reči" u obraćanju studentima u Skoplju, kad je poručila: "Budite nestrpljivi! i pitajte ono što želite i pokušajte da radite ono što želite. Ne govorim vam da čekate bolja vremena; govorim vam da se uključite, ostanete pozitivni, pozitivni i dosledni i da ne dozvolite da se frustracija pretvori u cinizam, nasilje ili podele".

- Ne bih imao ništa više da dodam - poručio je Mekalister, dodajući da činjenica da je u međuvremenu postao predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta neće imati negativan uticaj na njegov rad kao izvestioca za Srbiju.

#Bezbednost

#Dejvid Mekalister

#Evropa

#Zapadni Balkan

'