AKTUELNO

Raduje me opredeljenje svih nas da slavimo današnji dan kao dan rođenja naše Republike.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da RS ne odustaje od proslave Dana Republike Srpske jer je to praznik svih Srba ma gde oni živeli.

- RS šalje poruku ljubavi, mira, stabilnosti, boriće se za svakog njenog čoveka ma koje nacionalnosti bio - poručio je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana RS u Banja Luci kojoj je prisustvovalo 1.200 zvanica, medju kojima su poglavar SPC Irinej i premijer Aleksandar Vučić.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što su se u Banjaluci okupili provereni prijatelji RS koji su uvek znali značaj 9. janura za Republiku Srpsku.

Predsednik RS izrazio je nezadovoljstvo što je "jedan sud" nedavno pokušao da oduzme pravo RS da slavi svoj dan i na taj način utamniči jedan narod.

- Taj sud je rekao da RS nije slobodana, ako vam oduzmu dan rođenja onda ne postojite,  .....  zato me raduje opredeljenje svih nas da slavimo današnji dan kao dan rođenja naše Republike - rekao je Dodik.

Našu republiku nismo dobili u sudskom sporu i zato nek ne pokušavaju da je demontiraju, u miru smo je proglasili, a u ratu krvlju branili i odbranićemo je svim dozvoljenim i raspoloživim sredstvima - poručio je Dodik.

- Mi volimo RS i niko protiv toga nije izmislio nijedno oružje, ljubav nas čini snažnijima, i zato ostajemo uz našu RS i slavićemo je godinama u budućnosti - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ostaje privržena evrointegracijama, ali svoje nadležnosti neće žrtvovati za pokretni cilj.

- Ne želimo da budemo poniženi, ništa durgo i ne tražimo osim primene dobrih evropskih praksi - rekao je Dodik.

On je naveo da u RS ne misle da je put ka EU jedini put i dodao da se svet menja, otvaraju novi putevi poput saradnje sa Kinom.

- Naš evropski put nikako ne znači odustajanje od Rusije. Principijelni stav Rusije važan je za RS jer time dobijamo potvrdu da međunarodno pravo uživa zaštitu- rekao je on.

Podsećajući da je na današnji dan pre 24 godine proglašavanjem RS udaren kamen temeljac slobode, Dodik je rekao da su Srbi kroz vekove pokazali da su mogli bez svega, ali ne i bez slobode.

- Proglašavanjem Republike srpske udaren je kamen temeljac naše slobode na ovim prostorima, ni tada kao ni sada nismo želeli ništa više nego da sami odlulčujemo o svojoj sudbini, rekao je Dodik.

- Nikada slobodu nismo doživljavali kao prostor u kojem ćemo nekome nešto braniti ili uskraćivati, Srbi nikada nisu strahovali od slobode drugih. RS je nastala kao potreba da u jednom, slobodnom okviru slobodno žive i Srbin ali i svi drugi narodi - naveo je Dodik.

RS je nastala kao potreba da srpski narod ostane i opstane na ovim prostorima jer je stradao gde god nije bio zaštićen - kazao je Dodik i podsetio da je tako bilo i u Jasenovcu i Jadovnu, a u najnovijoj istoriji i u okolini Sarajeva, Mostaru....

Dodik je naveo da je njegova dužnost i privilegija da štiti pravo svih gradjana RS, jer politika RS nije politika negacije i mržnje BiH. Podsetio je da se RS zalaže za Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

- Odustanite od maksimalističkih ideja i prakse nametanja, dozvolite nam da sami mislimo jer samo pod tim uslvom Dejton može da uspe - rekao je Dodik.

Poručio je da za RS ne postoje "specijalnije" veze od onih sa Srbijom.

Beograd je svetionik za sve Srbe, ma gde oni živeli, poručio je on i dodao da je tako bilo i biće i nikada se neće promeniti.

'