AKTUELNO

Pronađene su 34 osobe, među kojima je bilo žena i dece.

U blizini granice sa Srbijom, na starom putu Skoplje-Kumanovo, makedonska policija otkrila je kamion pun izbeglica i migranata.

U kamp Tabanovce prebačeno je 16 osoba iz Iraka i njima je dozvoljeno da produže put ka zemljama EU, a 15 migranata iz Irana je zatražilo azil u Makedoniji.

Trojica migranata koji su pronađeni u kamionu, prebačeni su u centar za azilante kod Skoplja i oni će biti svedoci u sudskom postupku koji će se voditi u ovom slučaju.

Kako je policija navela, kamion sa migrantima pronađen je po prijavi građanina, a vozač je, pre nego što su stigli policajci, napustio kamion i pobegao drugim vozilom, koje je bilo u pratnji. Ovaj slučaj se tretira kao šverc migranata i traga se za vozačem i organizatorima.

Makedonija je od 19. novembra počela da sprovodi preporuke EU da propušta samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zona, odnosno iz Sirije, Avganistana i Iraka. Svi drugi imaju tretman ekonomskih izbeglica i njima nije dozvoljeno da produže takozvanom balkanskom rutom ka zemljama EU.

Autor: M. Petković

'