AKTUELNO

Poput scene iz horor filma izgledao je jutros zadnji deo dvorišta Bernarda Maričevića (85), vlasnika kuće iz koje je Josip Rođak bacio svoje četvero maloletne dece.

Naime, Bernard je zajedno sa komšijom prvi deci priskočio u pomoć, a zatim je otvoreno rekao ono što zna o porodici Rođak koja već dve i po godine stanuje na prvom spratu njegove kuće.

- Dolazio je kod mene, ovde bi sedeo za stolom. Isto tako, kad bi mu žena došla dole, on bi odmah došao za njom. Valjda je bio ljubomoran, ne znam - priča Bernard.

Prema njegovim rečima, majka se brinula za decu dok je otac većinu vremena spavao ili se vozio uokolo automobilom.

Stalno je pozajmljivao novac

- Stalno je pozajmljivao novac. Stanarinu je plaćao na vreme, ali opet bi došao nakon dva-tri dana i tražio novac od mene - kaže Bernard, vidno potresen onim što se dogodilo u inače mirnoj porodičnoj kući.

Foto: Printscreen Facebook

Požalio se da će stan koji je iznajmio porodici Rođak morati potpuno da renovira jer je u njemu uništeno sve - od posteljine i kreveta do kuhinje i kupatila.

Kaže da deca, i mlađa i starija, mokre u krevet na koji roditelji uopšte ne stavljaju posteljinu, te da osim toga svo četvoro dece ima problema s govorom, što je potvrdila i majčina prijateljica.

- Sve tri devojčice, a i maleni, imaju problema s govorom i to zbog straha od oca. Stalno se drao na Katicu i psovao, čak i kad bi ga pitala za hranu za decu. Ta jadna deca bila su bosa, bez čarapica, bez patika, bez jakne. Užasno mi ih je žao - kaže F.J., bliska majčina drugarica.

Kako su mogli živeti u takvim uslovima?

Nije jasno kako je bilo moguće da porodica živi u ovakvim uslovima, posebno s obzirom na to da su bili korisnici socijalne pomoći.

Upravnica Centra za socijalnu pomoć u Zadru Vesna Burčul rekla je da "nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod, niti je moguće bilo predvideti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga ko je u centru dešavanja".

Niko nije prijavio nasilje

- Nasilje u toj porodici nikad nije bilo prijavljivano. Majka je i danas bila u centru, dala je izjavu i negira nasilje ili neko drugo sumnjivo ponašanje koje bi bilo slutnja tako strašnog čina - istakla je Burčul.

Foto: Printscreen Facebook

Na novinarsko insistiranje da odgovori zbog čega je porodica bila u tretmanu, upravnica Burčul je rekla da zbog interesa istrage ne može iznositi pojedinosti te je ponovila da nikad nije bilo nasilja.

Kako stručnjaci nisu ovo predvideli?

Novinare je zanimalo i kako to da stručnjaci nisu mogli da predvide ovako nešto.

- Nema tog eksperta koji ovakvu situaciju može predvideti. Svako bi zaštitio četvoro maloletne dece, a pogotovo neko ko je pozvan po prirodi svog posla da to učini - rekla je upravnica Centra za socijalnu pomoć u Zadru Vesna Burčul.

Deca će, prema njenim rečima, sigurno biti zaštićena, no prvo treba videti rezultat njihovog lečenja.

Foto: Printscreen Facebook

Ne znam kako su preživeli

Otac je, kako kaže vlasnik kuće, bacio decu te odmah nakon toga seo u automobil i predao se policiji. Šta mu se dogodilo ujutru oko 6 sati, zasad niko ne zna.

- Ne znam kako su preživeli, posebno devojčice. Njih je bacio na beton, a sin je, pošto ga je bacio poslednjeg, pao na njih. Samo neka sve bude u redu' - kaže Bernard dok je prstom pokazivao tragove krvi koje nije uspeo da opere.

Pročitajte još: Majka dece koju je otac BACIO KROZ PROZOR otkrila šta se tačno desilo tog užasnog jutra! (FOTO)

#Facebook/Josip Rođak

#Hrvatska

#deca

'