Info
ZABAVA

vesti

Danas se obeležava Dan Republike Srpske!


Na ovaj dan obeležava se 25 godina postojanja Srpske.


Najviši zvaničnici Republike Srpske položili su vence palim borcima RS, a za tu priliku postrojen je Treći pešadijski puk Oružanih snaga BiH po naređenju pedsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Polaganjem venaca palim borcima RS počelo je obeležavanje Dana RS, 9. Januar, kada će u Banjaluci biti održana centralna svečanost, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Pripadnici Trećeg puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga postrojen je ispred mesta na kojem zvaničnici Republike Srpske polažu vence.

Ustavni sud BiH je, povodom apelacije bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića, koji je i predsednik Stranke demokratske akcije, proglasio neustavnim obeležavanje 9. Januara kao Dana Republike Srpske, ali su se građani RS na referendumu izjasnili da 9. Januar ostaje državni praznik - Dan Republike Srpske.

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, i ostali zvaničnici Republike Srpske

Nakon polaganja venca, Ivanić je izjavio da je naredio postrojavanje jedinice jer na to, kako je rekao, ima pravo, ali da ova počasna jednica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri 9. januara.

Predsedik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon polaganja vena rekao je da se narod na referendumu trajno opredelio za obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske. 

- Sve spekulacije i napadi koji dolaze zbog obeležavanja ovog praznika nisu neočekivani, ali u svakom slučaju naše opredeljenje za obeležavanje Dana Republike jeste i naša odgovornost prema onima koji su stradali za Republiku Srpsku, ali i prema budućnosti - rekao je Dodik novinarima.

J. Stanković

Komentari • 0


povezane vesti