AKTUELNO

Predsednik RS je istakao da je proslava sasvim legitimna.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da niko ne može naterati građane Srpske da 9. januar - Dan Republike ne osećaju kao praznik i poručio da će se ovaj datum slaviti, svidelo se to nekome ili ne.

Dodik je naveo da je Srpska usvojila Zakon o Danu Republike Srpske potpuno legitimno i da nema mogućnosti da to bilo ko zaustavi.

- Oni koji su osporavali 9. januar, za sve nas napravili su od njega mit. To je bilo kontraproduktivno za njih koji su hteli da ga ukinu u nadi da će sve u Srpskoj naterati na poslušnost na osnovu imaginarne pozicije da tri stranca i dva muslimana odlučuju šta treba da slavimo. Da smo to prihvatili, verovatno bismo došli u poziciju da osporavaju i Božić - rekao je Dodik.

Dodik je pozvao sve da na Dan Republike pokažu da su shvatili da su deo velike želje i ljubavi, kao i velike Republike Srpske koja slavi svoj dan.

- To može svako od nas učiniti isticanjem zastave na kući, ispijanjem čaše šampanjca ili naše domaće rakije. Poželimo Srpskoj tog dana sve najbolje - poručio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što će obeležavanju Dana Republike prisustvovati visoka delegacija Srbije, njen predsednik Tomislav Nikolić, članovi Vlade Srbije, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i niz važnih ljudi.

- To govori da Srbija živi i oseća Republiku Srpsku kao deo svog nacionalnog i političkog bića - naglasio je Dodik.

N. Petričević

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

#Tomislav Nikolić

'