Info
ZABAVA

zanimljivosti

PUTOVANJA: Sankt Peterburg - grad belih noći i moćnih tragova imperije! (FOTO)


Grad Careva naterao je rivale poput Barselone, Berlina, Dubrovnika, Lisabona, Londona, Pariza i Rima da mu se poklone. World Travel Awards nagrada pripala je baš bivšoj ruskoj prestonici.


Napravljen od samog temelja za vreme vladavine Petra Velikog, nekadašnja prestonica ruske imperije odiše elegancijom i šarmom starog sveta, koji je postao unikat u Evropi, sa regalnim baroknim palatama, intrigantnim mrežama kanala i mostovima. 

Nekada sami gradovi imaju neverovatnu moć da izazovu strahopoštovanje kod svojih posetilaca svojom prebogatom istorijom, arhitektonskom maestralnošću, industrijskom nadmoći, kulturnom raznovrsnošću, milionskim stanovništvom… 

Autor: Pixabay.com

I kada sklopimo sve te moćne atribute, jedna svetska metropola specijalno dolazi do izražaja- prestonica Ruskog carstva, početna tačka Oktobarske revolucije, dom Ermitaža i čuvene baletske Akademije Vaganove, najvažnija luka na Baltiku. Sankt Peterburg. Pored glavnog grada Moskve najznačajniji ruski grad i svakako veoma bitan ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije.

Njegova istorija ispisuje sjajne stranice od 1703. godine kada je Imperator Petar Veliki odlučio da na vrlo nepogodnom tlu koje izlazi na Baltik izgradi grad i sa njim dobije prilaz moru. Ovaj grad, danas pod zaštitom UNESCO, bio je centar mnogih ustanaka, atentata i revolucija kojima je Carska Rusija ostavila jak pečat na dalji tok istorije.

Autor: Pixabay.com

Danas je Sankt Peterburg velika turistička atrakcija. Ljudi iz svih delova sveta dolaze da vide taj zlatni grad na obali reke Neve i 42 ostrva, gde mogu doživeti “bele noći” za vreme kratkih i prohladnih leta. S obzirom da je ovo najseverniji milionski grad na svetu ( preko 5 miliona stanovnika), njegova površina je takođe ogromna, ali budite sigurni da svaki pedalj Sankt Peterburga nudi znamenitosti kakve samo u Rusiji mozete pronaći. 

Svaki grad se najbolje upoznaje pešačenjem, nekad ciljnim ka mestima koje ste prvobitno odredili na svojoj mapi poseta a nekad i besciljnim kada se zapravo upoznaju neke od najzanimljivijih mesta koja stvaraju i najlepše uspomene sa putovanja. Sankt Peterburg je idealan za oba. Svakako svoje istraživanje treba započeti u srcu grada, njegovoj glavnoj ulici – Nevski Prospekt. Stvorena kao početak puta za Moskvu i Novgorod, Nevski Prospekt je ulica, bolje rečeno avenija koja jasno opisuje bogatstvo, živost i strast grada.

Autor: Pixabay.com

Neke od najskupljih radnji se nalaze upravo ovde, najraskošnijih zgrada koja predstavljaju prava arhitektonska remek dela kao i najskuplji stanovi možda čak i u celoj Rusiji. U blizini se nalazi Trg Ostrovski koji je dom čuvenog Teatra Aleksandrinski i Ruske Nacionalne biblioteke čija zdanja čuva spomenik ruskoj imperatorki, Katarini Velikoj

Nadomak ovog trga je i svetska najpoznatija baletska Akademija Vaganova koju je osnovala Agrapina Vaganova čiji se metod u baletskoj igri koristi sve do današnjeg dana. Neka od najvećih imena baleta su pohađala ovu Akademiju i danas igraju na svetskim scenama poput Boljšoj Teatra u Moskvi ili Kraljevske kuće baleta u Londonu.

Autor: Pixabay.com

Daljom šetnjom ćete svakako primetiti neke od najlepših crkvi i katedrala kao što su Petropavlovska tvrđava oko koje je izrastao istorijski centar grada ili Katedrala Svetog Isaka, koja se sa svojom pozlaćenom kupolom može videti sa bilo kog mesta u gradu.

Autor: Pixabay.com

Nikako ne smete propustiti vožnju čamcem rekom Nevom i kanalima ako ste u poseti gradu tokom letnjeg perioda. Ova romantična vožnja veoma podseća na one u venecijasnkim gondolama. Uveče prošetajte po pristaništu reke i sa obala posmatrajte podizanje mostova kako bi prošli trgovački brodovi. Zapravo, ova vrsta zabave je postala ekstremno popularna poslednjih godina, pa se tako organizuju i ekskurzije da se vide ovi prizori koji privlace hiljade turista za samo jedno veče.

Ako ste se umorili od šetnje, nije na odmet da svoje dalje putešestvije nastavite metroom zato što je i on znamenitost ovog grada. Metro datira iz 1955. godine i ovo je najdublji metro na svetu.

Autor: Pixabay.com

Kratki izlet do bivšeg Carskog Sela, današnjeg grada Puškin, definitivno mora biti ucrtan u vašu rutu. Puškin je bitan za rusku istoriju i kulturu zbog velikog broja palata i dvoraca koje su naseljavali sam vrh aristokratije Carske Rusije.

Najpoznatija građevina je Palata Carice Katarine Velike, rokoko zdanje gde je imperatorka živela i skončala. Bogato dekorisana zlatom, palata je okružena parkom u kome se nalaze sjajne skulpture velikih umetnika koje je carica Katarina kao i njeni prethodnici angažovala za ukrašavanje svog doma, danas veoma značajnog muzeja.

Autor: Pixabay.com

Vrlo blizu ove palate nalazi se još jedna veoma značajna, Palata Aleksandrovski. Na veliku žalost svih posetilaca, ova palata nije otvorena za javnost. Ona je poznata po tome što je bila omiljena rezidencija poslednjeg ruskog Cara Nikolaja II Romanova, koji je brutalno ubijen sa celom svojom porodicom u Jekatarinburgu 1918. godine. 

Autor: Pixabay.com

Ovaj putopis nikako ne bi bio potpun ako se ne došetamo i do jednog od najvećih na svetu, riznice umetnosti i kulture, muzeja Ermitaž. Zimski dvorac, Teatar Ermitaž, Mali Ermitaž, Stari i Novi Ermitaž su čuvari zbirki koje broje nekoliko miliona umetnina najvećih svetskih umetnika i stvaralaca kao što su Rubens, Rembrant, Van Gog, Pikaso, Matis, Mikelanđelo Buonaroti, Da Vinči i drugi. 

S.A.

Komentari • 0


povezane vesti