AKTUELNO

Dok građani Japan i Singapura bez vize mogu da otputuju u 189 zemalja sveta, građani Srbije mogu da putuju u 131 zemlju ili da vizu dobiju po dolasku.

Na najnovijoj "Henli end partners" listi najmoćnijih pasoša, koja se smatra najmerodavnijom na svetu, prvo mesto dele Japan i Singapur.

Od zemalja u regionu najbolje je kotirana Slovenija koja se nalazi na 10. mestu i čiji građani mogu da putuju bez vize u 179 zemalja, a za njom sledi Hrvatska na 20. mestu (167 zemalja).

Među prvih 10 mesta su Južna Koreja, Finska, Danska, Nemačka, Italija, Luksemburg, kao i Francuska, Španija, Švedska, Velika Britanija, SAD, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Prvi put za 14 godina koliko ova kompanija pravi listu, Ujedinjeni Arapski Emirati su ušli u prvih 20.

Na poslednjem mestu je Avganistan, mada među najslabije pasoše spadaju i pasoši Iraka, Sirije, Pakistana, Somalije, Jemena, Libije, Palestine, Nepala, Bangladeša, Irana, Sudana, Eritreje i Severne Koreje.

Kako se navodi na sajtu "Henli end partners", rezultati liste zasnovani su na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA), koja održava najveću i najprecizniju bazu o putnim informacijama na svetu.

#Putovanja

#Svet

#pasoš

'