separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Drevni teatar u Grčkoj ponovo je otvoren za turiste nakon 17 vekova provedenih u tišini (FOTO)


Bogata istorija Grčke uvek nas ostavi bez daha, a njeni impozantni spomenic i dan danas svedoče o njenoj nekadašnjoj moći.


Na grčkom ostrvu Krit postoji jedan izuzetno važan istorijski spomenik koji je po svemu jedinstven, a sada je restauriran, konzerviran i ponovo otvoren za posete turista iako je star više od dva milenijuma.

Restauracija centralnog dela pozorišta, ulaza i tribina za publiku izvedeno je po najvišim standardima i uz upotrebu originalnih i sofisticiranih metoda.

Bočne strane pozorišta su ponovo isklesane u kamenu, dok su delovi zidina i drugi prolazi drevne strukture vraćeni na svoje mesto.

Podignut je u 8. veku pre Hrista u blizini grada Aptera i napušten je oko 7. veka. Sada je veoma važno arheološko nalazište. Ostaci pozorišta koje je bilo centar dešavanja u gardu, bilo j eozbiljno oštećeno na početku 20. veka požarom koji je izbio na jednom delu tribina.

Uz pratnju strukture čitave građevine, bilo je izvodljivo obnoviti pozorište i vratiti mu njegov prvobitni izgled. Posao koji je ovde rađen bio je dokumentovan i izveden od strane iskusnog tima stručnjaka iz različitih disciplina: arheologije, arhitekture, konzerviranja, inženjerstva i digitalizacije. Radove su vodile grčke naučne institucije koje su bil euključene u projekat.

Sav materijal koji je korišćen je bezbedan i u potpunosti komplementaran sa originalnim. Titanijum je jedan od materijala koji j ekorišćen jer se pokazao kao odličan pri restauraciji Akropolja.

Pozorište je ponovo otvoreno 2015. godine i tu su održavane brojne predstave tragedije i komedije, kao i mnogi drugi muzički i kulturni događaji. Dve lokalne škole pridružile su se projektu i učestvuju u sakupljanju sredstava za spomenik.

Otvaranje je privuklo veliku pažnju javnosti, pa se sve veći broj turista interesuje za posetu ovom spomeniku. U 2018. godini ovaj spomenik je posetilo 42.589 turista što je značajno više nego 2017. kada ih je bilo 38.662. Očekuje se dalji porast broja posetilaca i u 2019. godini što će spomeniku pružiti finansijsku potporu da se održava i radi.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti