AKTUELNO

Peščana plaža u centru grada, vino i flamenko, kao i magična arhitektura koja ne nikoga ne ostavlja ravnodušnim najkraći je opis ove metropole.

Katalonska prestonica je grad sporta, umetnosti i čudesne arhitekture, a u nju se turisti rado vraćaju. Čim se pomene arhitektura i Barselona, to automatski asocira na Gaudija.

Foto: Pixabay.com

Antonio Gaudi je projektovao mnogo toga što je jedinstveno, pa je i na poseban način obeležio Barselonu zbog čega je ona postala jedna od naspecifičnijh metropla sveta. Dovoljno je samo pomenuti zgradu bez ivica i ćoškova koja se „talasa“, park Guelj i crkvu posvećenu svetoj porodici - Sagrada familija i da vam bude jasno o kojem gradu je reč.

Foto: Pixabay.com

Njegove zgrade mogu da vam se dopadnu ili ne, ali činjenica je da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sagrada familija ostala je nezvaršena, jer je slavni arhitekta neslavno preminuo. Njega je udario tramvaj, a pomoć mu niko nije odmah pružio, jer ljudi nisu prepoznali čuvenog arhitektu koji je bio obučen kao skitnica.

Foto: Pixabay.com

Samo u Sagradu familiju godišnje uđe oko 2,5 miliona posetilaca. Novac od ulaznica se koristi za završetak radova na ovoj crkvi čija izgradnja je počela davne 1883. godine. Predviđa se da će biti završena 2026. godine.

Foto: Pixabay.com

Posetiti Barselonu, a ne otići na flamenko veliki je gubitak jer se kroz špansko vino i ples upoznaje duša ove zemlje.

Grad umetnika i dobrog vina

Šetalište La Rambla uvek je prepuno turista, uličnih umetnika, slikara, suvenira i sa pijacom St Josef punom svežeg voća i povrća. Na kraju šetališta je čuveni Kolubov spomenik koji pokazuje na svoju rodnu Đenovu. Odatle se izlazi na trg Catalunya i Portal del Angel, glavna šoping zona.

Foto: Pixabay.com

U blizini je i Katedrala koja se nalazi u sred Gotske četvrti. Palata muzike, sva kitnjasta, takođe se nalazi u centru, skrivena je iza najprometnijih ulica i trgova u gradu.

Park Guell nalazi se na brdu El Karmel, i njega je Gaudi projektovao za Eusebilija Guelja. Na ulazu se nalazi kuća i gušter oblepljen polomljenim keramičkim polčicama, a park je okružen krivudavom klupom bez kraja. Vodiči obično kažu da je Gaudi skidao radnike i terao ih da sedaju na klupu kako bi se njihovo telo ocrtalo i klupa poprimila ljudske linije.

Foto: Pixabay.com

U gradu se nalaze i dve najpoznatije Gaudijeve kuće – Casa Mila i Casa Batllo, čarobne kuće ka krivm zidovima i šarenim lukovima.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Preporuka je pri kraju dana, kada pada prvi sumrak, obilazak Magične fontane na brdu Monžuik. Ritam svetlosti fontane prate muzički zvuci klasične, filmske i modern muzike pa možete da čujete melodije iz filmova “Kum”, “Gospodar prstenova”, “Gladijator” i naravno tu je i poznata “Barselona”.

Foto: Pixabay.com

Barselona je i grad sporta, tako da preporuka obići i poznati Camp Nou, najveći stadion u Evropi sa kapacitetom preko 90.000 mesta.

Foto: Pixabay.com

Kao i u mnogim metropolama, i u Barseloni je uveden gradski bicikl. Pravilo je da se zadužite tako što uzemete karticu zahvaljujući kojom možete da koristite bicikl i bilo kom delu grada, a svuda su rasprostranjene stanice odakle možete da zadužite ili razdužite bicikl.

J. Stanković

#Barselona

#Putovanja

#Španija

'