AKTUELNO

Neki psiholozi smatraju da su samohrani očevi gurnuti potpuno na marginu.

Ako su tate, kako je zabeležio pisac Pem Braun, najobičniji muškarci koje je ljubav pretvorila u superheroje, avanturiste, pričatelje priča i najbolje pevače, onda definitivno prestaju da budu obični kada su u tome jedini. Jer u jednini, očevi moraju da budu još hrabriji, pustolovniji, pričljiviji i pevljiviji. Iako se naizgled čini da je samohranih tata daleko manje od mama, statistika kaže drugačije. Od oko 60.000 roditelja samaca u Srbiji čak trećinu čine očevi, ali predsednica Udruženja samohranih roditelja Vera Totić kaže da su oni manje vidljiva kategorija društva.

- Društvo gotovo negira njihovo postojanje, mediji nas retko informišu o njihovim problemima, a kako se uz to i manje eksponiraju, ostaju u senci - tvrdi Totićeva. - Važno je da se to promeni, jer nije fer da se pravimo kao da ne postoje.

S druge strane, klinički psiholog i konstruktivistički psihoterapeut Leonora Pavlica se ne slaže sa konstatacijom da su na margini.

- Naprotiv, retko ćete videti prilog posvećen nekoj konkretnoj samohranoj mami - navodi Pavlica. - Istovremeno se puna pažnja posvećuje očevima, koji se u medijskim i pričama njihove uže okoline, opisuju kao hrabri, požrtvovani, čak jadni, u onom saosećajnom smislu te reči. Oni su neka vrsta "egzotike" na ovom podneblju, pa imenom i prezimenom dobijaju podršku i razumevanje.

Ako se složimo da je istina negde između, da je suština da su primećeni, ali da bi mogli da dobiju još veću pažnju, hajde da vidimo kako izgleda život samohranih očeva, kroz šta prolaze na putu roditeljskog izazova, da li su stroži ili popustljiviji prema deci, nežniji ili suzdržaniji u izražavanju emocija.

Previše obaveza za premalo vremena

Sigmund Frojd je rekao da ne može da zamisli nijednu veću potrebu u detinjstvu od one za očevom zaštitom. Međutim, psihoanalitičar time nije isključio figuru majke, čije odsustvo (iz bilo kog razloga) bi morala da nadoknadi dvostruko zaštitnička pozicija oca. Ali to nije uvek moguće niti realno. Predsednica Udruženja samohranih roditelja kaže da se muškarci koji sami odgajaju decu suočavaju sa nizom problema o kojima je mnogima teško i da govore.

- Pripadnici jačeg pola su prirodno snažniji i ponosniji, što ih često sprečava da priznaju da im nije lako da sami brinu o svojoj deci. Navikli su da budu stub porodice u materijalnom smislu, da je izdržavaju, ali ako uz to moraju da se bave i svim kućnim poslovima, rade sa decom domaće zadatke, brinu o svakoj njihovoj potrebi, logično je da će negde biti manje "savršeni". Mnogi neće da priznaju da im je potrebna pomoć, bar da im neko pričuva mališane ili im pomogne oko kućnih poslova - kaže Totićeva i otkriva da očevima najteže padaju kuvanje i peglanje.

#Otac

#Porodica

#ćerka

'