AKTUELNO

Većina roditelja se stalno preispituje da li je negde pogrešila u najvažnijoj ulozi u životu.

Majke su ipak sigurnije u sebe, svaka treća žena misli da je bolji roditelj od muža. Interesantno, isto smatra i svaki treći muškarac, pokazalo je istraživanje u kom je učestvovalo više od hiljadu roditelja dece mlađe od 18 godina.

Dve trećine ispitanika često razmišlja o tome kako se snalazi u roditeljskoj ulozi. Većina, 55 odsto, sigurna je u svoje veštine smatrajući sebe dobrim roditeljima, a 13 odsto čak izvrsnim. Samo dva odsto za sebe kaže da su loši roditelji, a niko ne misli da je užasan.

Kad je reč o tome ko je bolji, nešto više od polovine ispitanika reklo je da su oba roditelja podjednako dobra. Ali 34 odsto žena sebe smatra boljim roditeljem. To se poklapa sa mišljenjem muškaraca, pa 32 odsto pripadnika jačeg pola misli da se u roditeljskoj ulozi snalazi lošije od partnerke. Samo šest odsto žena misli da je njihov partner bolji i isti broj muškaraca sebe smatra boljim roditeljem.

Naučnike ovi nalazi nisu iznenadili jer se roditeljstvo i dalje posmatra kao pretežno ženski posao, počev od toga da majke uzimaju odsustvo nakon rođenja deteta i više mu se posvećuju, dok je uloga muškarca da donese novac. Samim tim, manje vremena provodi sa detetom i počinje da sumnja u svoje roditeljske sposobnosti.

#Roditelji

#deca

'