AKTUELNO

Gukanje, brbljanje, neverbalna komunikacija, razumevanje govora drugih, sve su to faze koje bi kod dece trebale da se razviju pre prvih reči.

Razvoj govora je individualna karakteristika svakog deteta. Kašnjenje u razvoju govora može biti u sklopu drugih poremećaja i oštećenja, a može biti i izolovani poremećaj.

Razvoj govora je dugotrajan, kontinuiran proces koji se odvija po određenim zakonima i pod uticajem govorno-jezičkog okruženja.

Neki od uslova za razvoj govora su dobro i pravilno razvijeni govorni organi, podjezična vezica, pokretljivost jezika i motorna koordinacija, neuropsihijatrijski i audiološki razvoj.

Uzroci poremećaja u razvoju govora su mnogobrojni: nasledni, psihogeni, emocionalni, perceptivni, koji je i najčešći.

Sluh i govor

Sluh može biti normalan, ali ne može precizno razlikovati glasove i druge zvučne signale. Gukanje, brbljanje, neverbalna komunikacija, razumevanje govora drugih, faze su koje trebaju biti razvijene pre prvih reči. Za razvoj govora mora postojati motiv i podrška okruženja.

Foto: Pixabay.com

Prva neverbalna komunikacija odvija se pomoću igračaka i bavljenjem detetom. Dete ostvaruje komunikaciju sa spoljnim svetom samo njegovim direktnim upoznavanjem i proživljavanjem. Treba mu dati dovoljno vremena da se izrazi. Kad čujemo da dete samo priča, znači da proverava svoj izgovor.

Pravilan izgovor

Nekada nespretnost govornih organa odaje utisak nejasnog, površnog govora. Važno je znati da neki glasovi kasnije sazrevaju, pa ih deca u ranom uzrastu ne moraju precizno izgovarati. Važno je i vizuelno opažanje i slušna pažnja, pa ako je potreban i logopedski tretman da bi se dobio pravilan izgovor.

Nepravilnosti ili nemogućnosti u izgovoru pojedinih glasova mogu se ispoljiti u različitim formama i obimu. Sva odstupanja od pravilnog izgovora su za korekciju. Nekada je dovoljno da se detetu pokaže pravilan izgovor pojedinog glasa, a nekada su potrebne vežbe i vežbe.

Foto: Pixabay.com

Šta kada dete muca

Mucanje - zapinjanje u tečnom govoru - nije problem samo deteta, već i problem koji zabrinjava roditelje. Kada traje dugo, potrebno je potražiti savet psihologa i logopeda. Nema korekcije mucanja bez otklanjanja ili ublažavanja faktora iz kojih proističe mucanje.

Redovnim sistematskim pregledima u savetovalištu pedijatar prati razvoj deteta i pravovremeno upućuje dete na potrebne konsultativne preglede. Nikada nije prerano za konsultacije s pedijatrom kada je u pitanju govor deteta.

#Dete

#Porodica

#govor

'