AKTUELNO

Međusobni odnosi i bliskost sa partnerom su stvari koje se ne mogu zameniti bilo čime, pa se isplati voditi računa o nama dragim ljudima.

Kada se vratimo umorni nakon celog dana na poslu, umesto da posvetimo ovo vreme voljenoj osobi, mi radimo kućne stvari. Bračni terapeut, savetuje da se zainteresujete za svog partnera.

- Prestanite da stavljate veš ili gledate televiziju, samo razgovarajte sa partnerom i recite mu šta vam se dogodilo, obratite pažnju jedno na drugo i onda možete gledati film zajedno ili ležati na kauču -

Pokušajte da stvorite uslove za zajedničko druženje, što će svakako rezultirati uspehom. Iskusni stručnjaci i terapeuti predlažu kako poboljšati odnose u braku. Jeste li spremni za ovaj izazov?

Pomozite svom partneru da postigne ciljeve

Budite zainteresovani za svog partnera. - Ponekad ga pitajte o profesionalnim ciljevima i ambicijama i pomozite mu da ih sprovede. Ako ste do sada radili na svom razvoju, možda bi bilo vredno da se zainteresujete za drugu osobu - savetuje Laura Hek, bračni terapeut.

Nađite vremena da razmislite o braku

S vremena na vreme, vredi uraditi nešto u obliku ispitivanja vašeg odnosa i razmišljati o određenim stvarima. Baš kao što se mi menjamo, naš odnos se razvija i menja. Nađite trenutak da razmislite o tome da li želite nešto promeniti u vašem odnosu.

- To može biti teško, ali važna je veština od koje možete mnogo naučiti - kaže terapeut. Izaberite jednu stvar koju treba promeniti. Razmislite šta najviše nervira vašeg partnera i pokušajte da to promenite u budućnosti.

Tretirajte vaš odnos kao nagradu

Pronalaženje dobrog i vrednog partnera danas nije lako, pa ako imate nekog sličnog pored sebe, vredi ga ceniti.

- Cenite ono što ste stvorili zajedno i budite vrlo razumni prema sebi, cenite svog partnera tako što ćete mu reći koliko je poseban - savetuje Beki Vetston, porodični terapeut.

- Jedna od najvećih žalbi koju čujem u mojoj kancelariji je nedostatak interesa za vezu- dodaje terapeut.

Očuvati zdravu sebičnost

Da li se osećate krivim zbog izlaska sa prijateljicama? Ne radite to. Uzimajući vreme da uradite stvari koje će vam pomoći da se osećate bolje, sigurno će rezultirati u vašem odnosu, ističe psihoterapeut i koautor knjige "Kako se osećati slobodno u paru".

- Briga o sebi u ovim oblastima je najbolji način da se osigura da vaš odnos napreduje- dodaje Tesina.

#Brak

'