AKTUELNO

Novi šef Ujedinjenih nacija istakao je da su vremena vrlo teška.

Pre početka svog prvog radnog dana u sedištu UN u Njujorku, Antonio Gutereš koji je od 1. januara umesto Ban Ki Muna generalni sekretar svetske organizacije, obratio se osoblju i pozvao ih da zajedno rade, da reformišu organizaciju.

-Treba da kažem da nema čuda, siguran sam da ja nisam čudotvorac - rekao je Gutereš i dodao da je njegov izbor podstakao velika očekivanja.

Naglasio je da se ne treba uljuljkati u iluzijama i da treba shvatiti da su sada vrlo teška vremena, s brojnim sukobima i pojavom "novog fenomena svetskog terorizma".

On je tim povodom odao počast "velikodušnosti turskog naroda... žrtvama užasnog terorističkog napada" u Istanbulu u novogoišnjoj noći.

UN su svojim delovanjem smanjile patnje naroda, ali i "dalje ne uspevaju da spreče i reše sukobe", rekao je Gutereš u aluziji na rat u Siriji.

Ima takođe mnogo otpora, skepticizma u mnogim delovima sveta oko toga koju ulogu mogu imati UN. Treba da budemo u stanju da uvidimo svoje propuste i neuspehe, rekao je Gutereš pred stotinama zaposlenih i diplomata u holu Sekretarijata UN u Njujorku.

On ih je pozvao da se zajedno založe da promene, reformišu i poboljšaju rad UN i da "otarase se tereta birokratije".

-Jedini način da postignemo naše ciljeve je da radimo zajedno, kao tim, u službi vrednosti Povelje UN koje ujedinjuje čovešanstvo - rekao je Gutereš.

S. M.

#Antonio Gutereš

#Napad

#Turska

#Ujedinjene nacije

'